F-16 koster fortsatt en milliard kroner i året

De snart 40 år gamle F-16-flyene får fortsatt kontinuerlige oppgraderinger.   Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / NTB scanpix
De snart 40 år gamle F-16-flyene får fortsatt kontinuerlige oppgraderinger.   Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Forsvaret regner med å bruke flere milliarder kroner på F-16-flyene i årene framover, selv om de etter hvert fases ut og erstattes med F-35. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Luftforsvaret opplyser til Adresseavisen at materielldriftsutgiftene til F-16 i dag ligger på rundt én milliard kroner i året. Fremdeles gjøres det kontinuerlige oppgraderinger på de snart 40 år gamle flyene.

–Det er nødvendig for å sikre at de kan være operative, sier den nye sjefen for Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland.

Les også: – Luftforsvaret har ti operative F-16-fly

F-16 skal etter planen fases helt ut i 2021–2022.

–Utfasingen av F-16 starter i 2017 og er knyttet til mottak av F-35 i Norge. Kostnaden på drift av F-16 vil i årene fremover reduseres fordi vi bruker dem mindre, mens kostnaden per flytime øker, skriver kommunikasjonssjef Stian Roen i Luftforsvaret i en epost.

Personvernpolicy