Staten saksøkes etter nytt traktorkjøp i Forsvaret

Forsvarsdepartementet saksøkes på grunn av Forsvarets traktorinnkjøp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Forsvarsdepartementet saksøkes på grunn av Forsvarets traktorinnkjøp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret møter motstand for nok et traktorkjøp. Nå saksøkes Forsvarsdepartementet for brudd på loven om offentlige anskaffelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet Blue Aerospace som går rettens vei fordi det mener det urettmessig tapte anbudet om å levere nye traktorer til Forsvaret, skriver Klassekampen.

Fra før har avisen omtalt hvordan Forsvaret mellom 2007 og 2011 kjøpte inn «ubrukelige» traktorer til å slepe fly og helikoptre. Disse traktorene skal nå erstattes, og anbudet ble vunnet av selskapet Hesselberg, til tross for at leverandøren ikke skal ha oppfylt ett av de absolutte kravene i utlysningen.

I tillegg holdt Forsvarsmateriell (FMA) et møte samme dag som kontrakten ble inngått, der bare Hesselberg fikk delta. Blue Aerospace mener dette er i strid med forhandlingsforbudet etter forskrift om offentlige anskaffelser. Etter det Klassekampen forstår innebærer søksmålet mot staten et krav på flere titalls millioner kroner.

– Som det eneste kvalifiserte tilbudet skulle vi ha vunnet, og derfor saksøker vi dem for å dekke den fortjenesten vi mener vi ville hatt, sier Morten Åsli, som representerer Blue i Skandinavia.

Forsvarsmateriell bekrefter overfor avisen at de er blitt varslet om søksmålet, men ønsker ikke å kommentere detaljer i saken.