Ber Norge gjøre som Canada mot Trumps ordre:

Egeland: – USA er bare lite og usselt

18 millioner syrere er på flukt fra grusomme krigshandlinger. Verdens mektigste mann nekter å ta dem imot. Flyktninghjelpens generalsekretær kaller presidentordren en «destruktiv handling».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stiftelsen Flyktninghjelpen

  • Norges største humanitære organisasjon. Majoriteten av de om lag 5000 medarbeiderne er lokalt ansatte i Flyktninghjelpens programmer i om lag 25 land i Afrika , Asia og Sør-Amerika . Hovedkontoret er lokalisert i Oslo med rundt 200 ansatte. I tillegg er organisasjonen representert i Brussel, Genève, Addis Abeba og Dubai.
  • Flyktninghjelpen er religiøst og partipolitisk uavhengig og tilbyr hjelp, beskyttelse og varige løsninger til mennesker drevet på flukt: flyktninger og internt fordrevne, i tillegg til bistand til vertssamfunn som tar i mot mennesker i disse gruppene. Flyktninghjelpen hjelper mennesker som flykter grunnet konflikt, brudd på menneskerettigheter, klimaendringer og naturkatastrofer.
  • Organisasjonen ble stiftet i 1946 for å bistå flyktninger i Europa etter den andre verdenskrig , under navnet Europahjelpen. Den allerede eksisterende organisasjonen Nansenhjelp ble den gang integrert i Europahjelpen. Organisasjonen har senere hatt navnene ‘Det Norske Flyktningeråd’ og ‘Flyktningerådet’, før den i 2005 skiftet navn til Flyktninghjelpen.
  • Bisto nær 1,5 millioner mennesker i Irak- og Syriakonflikten i 2016.
  • Generalsekretær er Jan Egeland

Fredag stengte USAs president landets grenser for syrere på ubestemt tid.

– Det utløser en veldig destruktiv usikkerhet i alt flyktningarbeid for syrere. Hvis verdens mektigste nasjon går foran i å avskrive seg ansvar for verdens største humanitære katastrofe, hvilke signaler sender det til resten av verden? sier Jan Egeland til ABC Nyheter.

ABC Nyheter treffer ham på frokostmøte i Flyktninghjelpens lokaler i Oslo. Der er flere av organisasjonens ansatte som jobber i Midtøsten. Flyktninghjelpen har 1500 ansatte som jobber i Syria og nabolandene.

Les også: Trump signerer presidentordre om innvandring

– Kvinner og barn forblør inne i Syria

Egeland sier verden trenger de relativt få flyktningplassene USA har gitt hvert eneste år for å få ligningen til å gå opp. For de færreste flyktningene blir sendt til 3. land som USA. De fleste er flyktninger i nærområdene – og veldig mange er internt fordrevne inne i Syria; 5,5 millioner.

– Hvordan kan vi si til Libanon og Jordan og Tyrkia, som har millioner av flyktninger, at de skal holde grensene åpen for sivile, kvinner og barn som forblør inne i Syria, når verdens mektigste nasjon ikke vil bli frihavn for syrere, sier Jan Egeland.

– Dette er en destruktiv handling fra amerikanernes side. I tillegg skaper det problemer for oss som har ansatt veldig mange fantastiske syrere og iranere og irakere og andre i vårt arbeid, at de ikke kan dra til USA. Ikke i møter eller arbeidssammenheng, sier Egeland, og understreker:

– Alt er blitt vanskeligere for oss i denne sammenheng.

Les også: Trump avsetter USAs fungerende justisminister

– Forventer at Norge sier klarere fra

Egeland mener Norge nå må si tydeligere fra om at dette ikke er akseptabelt:

– Norge og verden må nå trekke røde linjer – «red lines» - overfor Assad og de ulike parter i strid. Vi må også trekke linjer som vi ikke tillater våre allierte å gå over, sier Egeland, tydelig adressert til USA:

– Dette er ikke et hvilket som helst land, dette er vår største allierte. Jeg forventer egentlig klarere tale fra norske myndigheter. Fra de andre NATO-allierte. Jeg synes igjen at Angela Merkel har vært forbilledlig, sier Egeland om Tysklands forbundskansler.

Egeland, som også er rådgiver for FNs Høykommisær for flyktninger, skryter også av Canadas statsminister Justin Trudeau, som like etter Trumps presidentordre sendte ut Twitter- og Facebookmeldinger der han mer enn indirekte refser handlingene til sin mektige nabo i sør.

– Canada er på mange måter den direkte kontrasten nå. Det Justin Trudeau gjør nå med å si: «Flyktninger velkommen til Canada», og til og med sier at flyktninger som ikke er velkomne i USA, kan komme til Canada …

– Han er jo vår helt! Han viser at Canada is great. USA er bare lite og usselt!

Les også: Frykter at Trump-forbud gir økt ekstremisme |

Kan ikke tillate det av USA

Jan Egeland mener skaden kan repareres:

– Kongressen kan endre dette. Dette er ikke noe Demokratene har funnet på: Sjenerøst å motta flyktninger i USA. Det var en enhetlig holdning i Kongressen av demokrater og republikanere, sier Jan Egeland, og skryter av «folk flest»:

– Jeg ser på sett og vis at nå våkner det en bevegelse av skikkelige menneskerettighetsrettede mennesker over hele verden som sier at: «Sånn kan vi ikke tillate at verdens mektigste nasjon oppfører seg», sier Jan Egeland, og gjentar oppfordringen:

– Så jeg håper på en sterkere reaksjon i Norge og resten av Europa.

Personvernpolicy