Ny enighet på Stortinget om ulveforvaltningen

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne er svært skeptisk til Høyres, Aps, KrFs og Frps opptreden.
Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne er svært skeptisk til Høyres, Aps, KrFs og Frps opptreden. Foto: Per Løchen / NTB scanpix

Et flertall på Stortinget mener regjeringen har tolket lovverket for snevert og ber om en ny lovtolkning som gjør at det kan skytes flere ulv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre, Frp, Ap og KrF presenterte enigheten i en hastig innkalt presseseanse i vandrehallen på Stortinget tirsdag morgen.

-Det ligger i dette en enighet blant de fire partiene om at så snevert som noen har tolket dette, er vi ikke enig i, sier KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen.

Sammen med Frps Jan-Henrik Fredriksen, Arbeiderpartiets Terje Aasland og Eirik Milde fra Høyre presenterte han et forslag de mener skal kunne løse ulvestriden.

-Stortinget ber regjeringen så snart som mulig, og senest innen 10. mars, fremme en sak om hvordan forvaltningen av ulv, herunder adgangen til lisensjakt, kan gjennomføres i samsvar med Stortingets vedtak, heter det i forslaget.

Helse og sikkerhet

De fire partiene ber regjeringen spesielt se nærmere på to bestemmelser i Naturmangfoldsloven som tillater uttak av ulv for å avverge skade på husdyr og eiendom og ut fra ”allmenne helse- og sikkerhetshensyn”.

De krever videre at det åpnes for lisensfelling av flere ulv ”dersom ny informasjon om skadepotensialet, eller annen vesentlig informasjon gjør dette mulig” innenfor dagens lovverk.

Stortingsflertallet ber dessuten regjeringen om å endre forskriften slik at den er mer i tråd med rovviltforliket.

-Høyre har vært tydelig på at vi ønsker å gjennomføre rovviltforliket fra juni i fjor. Nå gir vi regjeringen muligheten til å se på formuleringene i Naturmangfoldsloven. Vi har en forhåpning om at det skal medføre en lisensjakt i inneværende periode, sier Milde.

– Fortsatt uro

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener imidlertid at det ikke vil føre til at flere ulver blir skutt.

–Dette er en klar refs og oppstramming av regjeringen. Men samtidig har regjeringen fått en slags tillatelse til at man skal vurdere og se om ulvemerkingen gir resultater. Det er ikke sikkert det blir jakt. Derfor blir det fortsatt uro og usikkerhet, mener han.

Ola Elvestuen i Venstre mener flertallets forslag ikke vil føre til noen endring. Han mener bestemmelsene i Naturmangfoldsloven de viser til, kun kan brukes for å felle enkelte dyr som opptrer uvanlig og nærgående.

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne er svært skeptisk til Høyres, Aps, KrFs og Frps opptreden.

-Denne måten å forsøke å omtolke lovverket på river jo teppet under beskyttelsen lovverket er ment å gi til norsk natur generelt og ulv spesielt, sier han til NTB.

Personvernpolicy