Meny

Tro, håp og kjærlighet

I begynnelsen av januar sendte NRK den første episoden av «Flukt». Serien har mottatt svært gode anmeldelser. Responsen på sosiale medier har også vært overveldende. Foto: NRK

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En anmelder kalte den nye dokumentarserien «Flukt» for en kjærlighetsrevolusjon. Leo Ajkic håper serien vil bidra til å skape mindre fremmedhat.

Hvem: Leo Ajkic, programleder og journalist

Hvorfor: Dokumentarserien «Flukt» hadde premiere i begynnelsen av januar

Dokumentarserien «Flukt» hadde premiere 3. januar. Hva slags tilbakemeldinger har du selv fått?

– Jeg har jobbet med TV i mer enn ti år, men aldri fått så mange bra tilbakemeldinger. Det har ikke kommet masse tull slik det pleier å gjøre i flyktningdebatten. Det er kanskje fordi vi har fokusert på det menneskelige, og ikke så mye på politikk.

Anmelder Madeleine Schultz kalte serien «en liten kjærlighetsrevolusjon». Hva synes du om den beskrivelsen?

– Jeg leste den, og likte det hun skrev. Hva skal jeg si? Det er jo mye kjærlighet for menneskeheten i serien.

Du har åpenbart berørt mange. På sosiale medier er det mange som forteller at de ikke greide å holde gråten tilbake. Hvorfor tror du serien treffer en nerve hos mange?

– Jeg tror mange kan kjenne seg igjen – ikke bare jeg som selv har opplevd å være flyktning. De som har barn kan sette seg inn i situasjonen til foreldre som vil gjøre alt for at barna skal få et bra liv. Vi fokuserer ikke så mye på at de er ofre, men mer på historiene som ligger bak. Da kommer det menneskelige bedre fram.

Les også: Villig til å dø for bilen

Hva var din motivasjon for å lage «Flukt»?

– Jeg har lenge hatt lyst til å lage en dokumentar som viser hva slags jobber som venter flyktningene i Norge – vise hva de går igjennom. Jeg har selv vært vaskehjelp og tømt søppel. Med «Flukt» vil jeg vise verden som den er. Det er ingen gullstol som venter flyktningene som kommer hit. Diskusjonen rundt innvandring har også motivert meg. Selv om jeg ikke har blitt møtt med hat på gaten selv, har jeg kjent meg utenfor når jeg har lest om alt hatet som rettes mot innvandrere – jeg har følt meg litt som et adoptivbarn som ikke er ønsket av sine adoptivforeldre.

Hva ønsker du at folk skal sitte igjen med etter at de har sett «Flukt»?

– Jeg vil at folk skal reflektere mer over situasjonen i verden og sine egne liv. Det er ikke lenge siden folk i Norge opplevde slike ting. Mange har en bestemor eller bestefar som har vært på flukt. Alle er berørt av denne krisen. Selv om du ikke er flyktning, må du deale med folk som har opplevd å være på flukt.

Tror du serien vil påvirke flyktningdebatten i Norge?

– Det tror jeg den gjør allerede. Jeg håper seerne får et litt annet syn flyktninger og ting og tang. Det ville vært fint om folk ble litt greiere med sin nabo etter at de har sett «Flukt».

Har du selv savnet noe når du har fulgt nyhetsstrømmen om flyktningkrisen?

– Jeg har savnet flere historier om de vanlige menneskene. De som er veldig for innvandring viser de tristeste historiene, mens de som er imot trekker fram de kriminelle – alt det verste. Jeg vil være et sted i midten og vise de vanlige menneskene.

Du har møtt mange som har fått ødelagt sine liv. Hva har alle møtene gjort med deg?

– Etter at jeg kom hjem fra reisen, får jeg reality checks hele tiden. Jeg setter mer pris på ting som vi tar for gitt, som ytringsfrihet, rent vann i springen, at jeg kan google på alt jeg vil på nett, stemme på den jeg vil. Men det går andre veien også. Jeg er blitt mer oppmerksom på ting jeg savner. Folk som hjelper hverandre, samholdet. Jeg har jævlig gode minner fra da jeg var flyktning. De gode minnene overveier de negative, men det er kanskje fordi det gikk bra med meg.

Les også: Leo: – Ville forlate Norge

Blir du provosert av folk som vil sperre grensene?

– Jeg er for at det må være en eller annen form for regulering, og det er greit at folk er uenige. Men jeg synes ikke vi skal si én ting og gjøre noe annet. Norge liker å fremstille seg som et land som er opptatt av menneskerettigheter, et land som hjelper folk i nød. Vi må handle ut fra det vi sier vi er.

Kommer du til å lage flere serier om denne tematikken?

– Jeg håper det, men det er ikke opp til meg. De som liker serien kan sende brev til NRK. Folk kan bestemme mer enn de tror. NRK er jo folkets kanal. Jeg vil absolutt fortsette å bidra til å skape mindre fremmedfrykt og mer forståelse for alle menneskene som er på flukt.

Les også: Leo Ajkic: Ville møtt McGyver

Saken er først publisert på Dagsavisen.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært