Meny

EUs innvandringssjef er lei ordkløveriet om asylkvoter

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener alle må ta sin del når asylbyrdene skal fordeles i Europa. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener alle må ta sin del når asylbyrdene skal fordeles i Europa. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er på tide å gå videre, sier EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos om den giftige debatten om asylkvoter i EU.

Asylsystemet sto øverst på agendaen da EUs maltesiske formannskap arrangerte et uformelt ministermøte om innvandringssaker torsdag.

Begrepet solidaritet har stått sentralt i diskusjonene, der EUs medlemsland står langt fra hverandre. Ifølge Avramopoulos er det på høy tid at EU i det minste samler seg om en felles definisjon av begrepet.

– Vi har diskutert solidaritet om og om igjen i mer enn ett år. Jeg mener det er på tide at vi kommer oss videre, sier han.

Aktuelt:   EU-kommisjon mener Norge bør få fortsette med grensekontroll

Kvotesystem

Krangelen begynte i forfjor da EU vedtok at 160.000 asylsøkere skulle sendes videre til andre land for å avlaste Hellas og Italia. I denne midlertidige ordningen fikk alle en nasjonal kvote å fylle. Norge deltar frivillig i ordningen og har påtatt seg å ta imot 1.500 asylsøkere.

De såkalte Visegrad-landene – Polen, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn – har kraftig motsatt seg kvotene, og Ungarn og Slovakia har gått så langt som til å saksøke EU for å slippe unna.

Det vanskeligste spørsmålet er likevel hvordan kvotesystemet kan gjøres permanent. EU-kommisjonens forslag er at byrdene skal fordeles etter en fast nøkkel i situasjoner der enkeltland overbelastes. Dette har vært umulig for Visegrad å svelge.

Pressetopp etter Listhaug-angrep:   – Skremmende at en norsk statsråd ikke har større respekt og innsikt

«Effektiv solidaritet»

Visegrads motforslag har vært «fleksibel solidaritet» – det vil si en ordning som bygger på frivillighet.

Forslaget møtte raskt veggen i EU, der land som Hellas beskyldte østeuropeerne for regelrett sabotasje. Men Slovakia, som har hatt formannskapet i EU forrige halvår, var ikke beredt på å gi slipp. I høst ble forslaget derfor relansert under fanen «effektiv solidaritet».

Siden den gang har Tyskland og Frankrike kommet på banen med et eget kompromissforslag. I tillegg har det vært ventet at en ny skisse vil bli presentert av Malta – som står i helt motsatt ende av Slovakia i diskusjonene.

Abid Raja:   – Vi må ikke la Trumper og Listhauger splitte oss

Ønsker debatten velkommen

Fra norsk side deltok innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) på torsdagens uformelle møte.

Hun vokter seg for å mene for mye om krangelen som nå går i EU, men bekrefter at Norge mener ingen skal kunne kjøpe seg helt fri.

– Vi har sagt at vi er positive til å finne felleseuropeiske løsninger. Det må bety at alle sammen tar sin del. Man må få en rettferdig fordeling, sier Listhaug på telefon fra Valletta.

Ifølge henne har ikke regjeringen tatt noe endelig standpunkt i saken.

– Vi har ikke konkludert med noe annet enn at vi støtter at man nå diskuterer disse spørsmålene, sier Listhaug.

Aktuelt: 

Ernas Nobel-kandidat advarte Norge mot asylreturer til Russland

Norge måtte hente tilbake asylsøkere fra Russland

Les også:

Fillon vil gjeninnføre grensekontroll i Frankrike

Amundsen (Frp) vakler om norsk grensekontroll etter 12. februar

Tyskland vil forlenge grensekontrollen ytterligere

Populært