Jensen benekter å ha sendt krypterte meldinger

Rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett. Eirik Jensen (t.h.) sammen med forsvarer Arild Holden.
Rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett. Eirik Jensen (t.h.) sammen med forsvarer Arild Holden. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eirik Jensen fikk en krypteringstelefon av Gjermund Cappelen. Jensen hevder han ikke skjønte noe av denne, men i meldinger mellom dem heter det blant annet «Hei, må ha ekstra time, er litt avansert».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jensen ble spurt ut om den aktuelle telefonen av typen Nokia N73 i korrupsjons- og narkotikasaken i Oslo tingrett torsdag.

Aktor Kristine Schilling fra Spesialenheten for politisaker leste opp flere meldinger som er funnet på telefonene som både Jensen og medtiltalte Cappelen hadde. Meldingene stammer fra 2009.

«OK, må se mer på smartfunksjonen», lyder en av meldingene, som etterforskerne ikke har klart å se om har gått fra Jensen til Cappelen eller omvendt.

– Det har jeg aldri skjønt bæret av, sa Jensen fra vitneboksen.

Benektet kryptert kommunikasjon

På spørsmålet fra aktor svarte den nå pensjonerte politimannen at han ikke hadde kommunisert kryptert med Cappelen, som aktoratet mener han leverte blant annet informasjon om situasjonen ved grenseovergangene til.

– Som jeg har sagt flere ganger. Jeg er ingen teleteknikker. Dette var det fagfolk som har tittet på, sa Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jensen kalte Cappelens skisser av huset hans for barnetegninger

Han leverte på et tidspunkt telefonen til Oslo-politiets tekniske avdeling da Cappelen skal ha fortalt at telefoner med krypteringsfunksjoner var i omløp i kriminelle miljøer.

Barndomsvenn

Jensen ble også utspurt om kontakten med en senere narkotikadømt barndomsvenn fra Nesodden, en mann som også Gjermund Cappelen møtte. Det var Jensens tidligere kone som varslet Spesialenheten for politisaker, og saken ble henlagt.

I Oslo tingrett ville aktor Kristine Schilling vite mer om kontakten mellom Jensen og barndomsvennen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han var en barndomsvenn fra Nesodden, som jeg hadde mye kontakt med i de årene jeg bodde der ute. Han jobbet som dørvakt, hvis jeg ikke husker feil, og kjørte lastebil, forklarte Jensen.

– Jeg fortalte at hvis han rota seg borti noe av det jeg jobbet med, så ville kontakten bli brutt, fortsatte den tidligere politimannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barndomsvennen ble pågrepet i Sverige i 2007 og dømt til 14 års fengsel.

Les også: Jensen måtte forklare seg om ubetalt oppussing

Vennen og Cappelen

Jensen ble også spurt om det var noe kontakt mellom den tidligere vennen og Gjermund Cappelen, den medtiltalte i korrupsjons- og narkotikasaken som går for Oslo tingrett.

– Jeg tror han kan ha truffet ham i døra på Smuget en gang, forklarte Jensen, som på aktors spørsmål anslo dette til å være på 1990-tallet.

– Jeg tror Cappelen har fortalt meg det i en bisetning. Han sa at han var en ålreit fyr, og på det tidspunktet syntes jeg vel også det, sa Jensen.

Jensen sitter i vitneboksen på sjuende dagen, og han måtte også svare på spørsmål knyttet til omfattende kontantinnskudd. Spesialenheten mener dette er penger fra Cappelen, mens Jensen mener det dreier seg om penger fra handel med blant annet kjøretøy.