Harde nyheter er veien til sjefredaktørstolen

Trine Eilertsen er tidligere sjefredaktør i Bergens Tidende og nå politisk redaktør i Aftenposten. Hun er en av informantene til oppgaven som har sett på hvorfor det er langt flere menn enn kvinner blant norske sjefredaktører. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Trine Eilertsen er tidligere sjefredaktør i Bergens Tidende og nå politisk redaktør i Aftenposten. Hun er en av informantene til oppgaven som har sett på hvorfor det er langt flere menn enn kvinner blant norske sjefredaktører. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis målet er å bli sjefredaktør, er harde nyheter det riktige stoffområdet å jobbe med, viser en ny forskningsoppgave.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Martin Huseby Jensen er redaktør i fagbladet Journalisten og masterstudent i journalistikk. Da han skrev semesteroppgave, ville han se på hvorfor det er så få kvinnelige sjefredaktører, skriver Dagsavisen. Bare fem av redaktørene i landets 50 største aviser er kvinner.

Det viste seg at kjønn alene ikke kunne forklare den skjeve rekrutteringen til toppjobbene, men flere av de underliggende faktorene hadde også et kjønnsaspekt.

– Det er gjerne nyhetssluggerne i redaksjonene som blir rekruttert til de øverste sjefsstillingene. De er ofte menn. Flere kvinner jobber med «mykere» stoff som feature og kultur, og blir oversett, hevder Jensen.

Politisk leder Trine Eilertsen i Aftenposten er en av redaktørkvinnene Jensen har intervjuet til oppgaven. Hun påpeker at digital kompetanse er blitt stadig viktigere og at det gjerne er stor overvekt av teknologiinteresserte menn på det digitale feltet. I tillegg mener hun tidspress kan spille inn.

– Alt skulle helst vært gjort i går. Pressen tar seg gjerne ikke tid til lange rekrutteringsprosesser, eller systematisk arbeid for å rekruttere kompetente kvinner. Men det burde man gjøre.