Isbjørner drevet inn i Foxdalen på Svalbard

En isbjørnmor med unge på isen i nærheten av Raudfjorden på Svalbard. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
En isbjørnmor med unge på isen i nærheten av Raudfjorden på Svalbard. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En isbjørnbinne og to unger som var på vei mot Longyearbyen, ble natt til lørdag funnet og drevet inn i Foxdalen et stykke unna byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både helikopter og snøscooterpatrulje ble sendt ut for å søke etter bjørnene etter at en snøscooterfører observerte dem på vei mot Longyearbyen østfra fredag kveld.

– De reagerte både på helikopteret, snøscooterne og på de skremmemidlene vi brukte. Da vi forlot dem, var de på vei videre innover i dalen, opplyser sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

– Vi drar nok ut igjen ved 11-tiden lørdag formiddag for å følge opp saken, opplyser kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen hos Sysselmannen til NTB. Sysselmannen ber folk være oppmerksomme og ta forholdsregler.

Les også: Norske forskere: Flere isbjørner på Svalbard

Tidligere fredag kveld ble det meldt om spor etter det som så ut til å være en voksen bjørn og en unge i Eskerdalen. Sporene tydet på at bjørnene kunne være på vei mot byen. En snøscooterpatrulje som ble sendt ut da, fant spor, men ingen dyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi slo oss til ro med det, men så kom det en ny observasjon ved Jernsenga noen kilometer nærmere Longyearbyen. Denne gangen var det snakk om en binne med to unger – ikke bare spor – og de var på vei mot byen. Dermed sendte vi folk ut for å sjekke igjen, og vi avventer nå resultatet av det søket, sier Carlsen.

Les også:

Advarer mot isbjørn på Svalbard

«Verdens tristeste isbjørn» får endelig se sollys

Isbjørn skutt og drept på Svalbard

Isbjørn på kjøpesenter vekker harme