Kronprinsesse Mette-Marit refser norsk presse
Kronprinsesse Mette-Marit refser i et åpent brev deler av norsk presse i anledning sin sønn Marius Borg Høibys 20-årsdag.
Artikkelen fortsetter under annonsen
I forbindelse med 20-årsdagen fredag har kronprinsessen lagt ut et personlig brev på Kongehusets hjemmeside der hun blant annet kritiserer deler av norsk presse.
«Uverdig dekning»
«De siste par årene har vært preget av en utvikling jeg som mor selvfølgelig gjerne skulle vært foruten. Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse jeg mener ikke er dem verdig», skriver kronprinsessen.
Hun skriver at de stort sett hadde journalister som sto utenfor huset da Marius var liten. «NRK Dagsrevyen fulgte oss når vi lekte i Frognerparken om ettermiddagen. Marius var 3 år. Ikke engang Se og Hør ville finne på å gjøre det mot et barn i dag», skriver kronprinsessen.
Vanskelig å definere
Kongehuset opplyser at Marius Borg Høiby ikke skal ha egne offisielle oppdrag for Kongehuset, kun være til stede når det er naturlig av familiære årsaker.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen«På bakgrunn av Marius Borg Høibys ønske om å få leve et liv utenfor offentligheten, vil han ikke lenger ha egne sider på Kongehusets nettsted», skriver kongehuset.
I sitt åpne brev skriver Mette-Marit at Marius har alltid hatt en rolle som har vært vanskelig å definere i det offentlige rom.
«Ikke en offentlig person»
«Marius ble et symbol på det uvanlige valget vi gjorde da vi giftet oss, samtidig skal han ikke bære offentlige plikter som sine søsken. Han skal ikke ha en offentlig rolle og er ikke en offentlig person», står det i brevet.
Reiser til utlandet
17. januar flytter Marius til USA for å starte på et studium i økonomi og administrasjon i California. En av årsakene til at han reiser er for å slippe unna norsk presse.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen«La ham få slippe fokus»
«Derfor velger jeg nå å be deler av norsk mediene la ham få lov til å slippe et fokus han ikke ønsker, når han nå blant annet av den grunn velger å reise til utlandet for å studere», skriver kronprinsessen.
Artikkelen fortsetter under annonsenJeg håper inderlig at de arketypene som ser ut til å prege en liten del av Medie-Norges tolkning av en 20-årings liv får motstand, skriver kronprinsesse Mette-Marit.
Her er hele brevet som er lagt ut på Kongehusets egen hjemmeside:
«Marius 20 år.
Helt siden jeg for 20 år siden så Marius åpne øynene for første gang, har jeg først og fremst vært mor.
Jeg var 23 år og fikk et stort ansvar.
Det har vært den største gaven i livet mitt.
Marius har alltid hatt en rolle som har vært vanskelig å definere i det offentlige rom. Han er og blir en usedvanlig viktig del av vår familie.
Marius ble et symbol på det uvanlige valget vi gjorde da vi giftet oss, samtidig skal han ikke bere offentlige plikter som sine søsken.
Han skal ikke ha en offentlig rolle og er ikke en offentlig person.
Rollen har også vist seg vanskelig å tolke for mennesker rundt oss i det private. Helt fra han var bitte liten. Alt fra foreldre som har kommet med bekymringer og velmente råd, til lærere som alltid har hatt andre forventninger til Marius sin oppførsel enn til andres.
Artikkelen fortsetter under annonsenOg jeg er ikke noe bedre selv. Som mor tar jeg meg ofte i å ha forventninger til Marius sin oppførsel som er urealistiske, og annerledes enn hva jeg ville hatt til hans søsken.
Artikkelen fortsetter under annonsenDa Marius var liten hadde vi stort sett journalister som fast sto utenfor huset der vi bodde. NRK Dagsrevyen fulgte oss når vi lekte i Frognerparken om ettermiddagen. Marius var 3 år. Ikke engang Se og Hør ville finne på å gjøre det mot et barn i dag.
Heldigvis. Men det at Marius har blitt 20 gjør ikke at han er fritt vilt igjen.
De siste par årene har vært preget av en utvikling jeg som mor selvfølgelig gjerne skulle vært foruten. Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse, jeg mener ikke er dem verdig.
Noen få medier har likevel valgt å skrive om ungdommeleg ubetenksomhet. Det ville vært unaturlig hvis det ikke fantes eksempler på det.
Artikkelen fortsetter under annonsenJeg er i hvert fall glad for at alt mitt ungdomsopprør ikke ble følgt med argusøyne. Det hadde sett mye verre ut. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke alle medier som har behandlet Marius sin ungdomstid med klokskap.
Livet er skjørt, dere. Og vakkert.
Hvis vi tar det på alvor så prøver vi vel å se nyansene, og menneskene som hele, med muligheter, istedenfor at vi prøver å presse dem inn i små rom av fordommer.
Jeg håper inderlig at de arketypene som ser ut til å prege en liten del av medie-Norges tolkning av en 20-årings liv får motstand.
Marius ønsker ikke å leve et liv i offentligheten. Min forpliktelse ovenfor ham som mor er å ta det ansvaret som ble gitt meg på Aker sykehus for 20 år siden alvorlig. Derfor velger jeg nå å be deler av norsk media la ham få lov til å slippe et fokus han ikke ønsker, når han nå blant annet av den grunn velger å reise til utlandet for å studere.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen
I morgen reiser han ut i verden. En sjeldent nydelig ung mann, med et åpent blikk.
Som mor kunne jeg ikke vært stoltere.
Og til dere andre 20- åringer der ute. Jeg er så stolt og imponert av hvem dere er. Gjennom arbeidet mitt, og all kontakt jeg i årenes løp har hatt med Marius sine venner og bekjente, har jeg sett noe av hva dere står i. Jeg ønsker dere alt godt.
Og husk.
”Life is the only way.
To get covered in leaves,
Catch your breath on sand,
Rise on wings;
To be a dog,
Or stroke its warm fur;
To tell pain
From everything it´s not;
To squeeze inside events,
Dawdle in views,
To seek the least of all possible mistakes;
An extraordinary chance
To remember for a moment
A conversation held with the lamp
switched off;
And if only once
To stumble on a stone,
End up soaked in one downpour or
Another,
Mislay your keys in the grass;
And to follow a spark on the wind with
Your eyes;
And to keep on not knowing
Something important
(«A Note», Wislawa Szymborska)»
Totland: – En kjærlighetserklæring
Hoffreporter og kongehusekspert Kjell Arne Totland kaller kronprinsesse Mette-Marits åpne brev i forbindelse med at hennes eldste sønn flytter til USA for en kjærlighetserklæring.
– Jeg er ikke så sikker på om brevet utelukkende er ment som en refs av pressen, jeg ser jo den biten også, men først og fremst tror jeg dette er en kjærlighetserklæring, en hyllest fra en mor til en sønn som nå flyr fra redet, sier hoffreporternestoren Kjell Arne Totland til TV 2.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Jeg er enig i at brevet inneholder refs, men det meste er en hyllest til Marius som har måttet holde ut det å være en del av hennes familie uten verken å ha en tittel eller en posisjon. Det må ha vært litt vanskelig for ham, sier Totland videre.
Men som medlem av kronprinsfamilien, har Marius Borg Høiby offentlig interesse, mener han.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Vi må vel også si at Marius selv er en årsak til mye av interessen rundt ham. Han har blant annet vært en flittig bruker av sosiale medier, sier Totland.
Slottet: – Ønsker å holde en lav medieprofil
– Omtalen av Marius Borg Høiby har i enkelte deler av pressen økt kraftig i omfang, ifølge Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen.
Hun ønsker ikke å gå inn på hvilke episoder det er snakk om.
– Det er et faktum at omtalen av Borg Høiby, i enkelte deler av pressen, har økt kraftig i omfang, sier Hagen til Dagbladet , som også sier at brevet ble sendt ut for å markere at kronprinsessens sønn ønsker å holde en lav medieprofil.
– Tidligere, når Borg Høiby eksplisitt har gitt uttrykk for at han ikke ønsker å bli omtalt i pressen, har vi blitt møtt med argumenter fra pressen om at han er voksen, at han er en offentlig person og at det var en biografi om ham på hoffets nettsider. For å markere at han ikke ønsker presseomtale og at han ikke har noen offisiell rolle for kongehuset, har vi også fjernet den biografien, sier Hagen.