Psykiater advarer mot å tro på Breivik

Anders Behring Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene.
Anders Behring Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Behring Breivik sier han tar avstand fra vold og føler seg evig fanget i en voldelig forestilling. Det ville jeg ikke stolt på, sier sikkerhetsansvarlig psykiater i fengselet Randi Rosenqvist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den terrordømte 37-åringen forklarte seg i to timer under ankesaken om hans soningsforhold i Borgarting lagmannsrett torsdag.

Der proklamerte han at han i dag tar avstand fra all voldsbruk, men føler seg fanget i et narrativ – en fortelling – om at han for all tid vil være en voldelig ekstremist.

– Det er som et tvangsekteskap jeg ikke kommer ut av, sa Breivik.

Les også: Breivik uklar på om han angrer på 22. juli

En pragmatiker

Psykiater Randi Rosenqvist, som har ansvar for sikkerhetsvurderingene av Brevik, vitnet etter Breivik. Hun advarte mot å stole på 37-åringens forsikringer om at han ikke lenger er voldelig.

– Hvis situasjonen endrer seg, så kan hans vurderinger også endre seg. Han er en pragmatiker, uttalte hun.

I sin siste sikkerhetsvurdering fra desember 2016 anbefaler Rosenqvist å observere Breivik nøye etter at ankesaken er over. Manglende interesse fra mediene over lengre tid kan øke faren for nye alvorlige voldshandlinger, advarer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Breivik skrev brev til de etterlatte

– Angrer ikke

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted presset Breivik i retten på spørsmålet om han i dag angrer på 22. juli-angrepene, og om han nå anser dem som massedrap på barn og unge og ikke legitime politiske terroraksjoner.

Breivik ville ikke gi noe klart svar på dette, og henviste til en dom i Ubaydullah Hussain-saken i 2013, der det ble uttalt at det å mene at en historisk handling er legitim, ikke er det samme som å oppfordre til vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hevn er et nullsumspill. Man kan bare hevne en ting, en gang, uttalte Breivik.

Sejersted uttalte til pressen i en pause at det er et viktig element i en risikovurdering hvorvidt Breivik angrer eller ikke.

– Min vurderinger er at han ikke angrer, men vi fikk ikke et klart svar i retten i dag, uttalte han.

Les også: Staten mener Breivik er mer ekstrem enn før 22. juli

Artikkelen fortsetter under annonsen

Droppet politisk tale

Breivik begynte sin forklaring med en overraskende vending. Han fortalte at han ville avstå fra å holde en forberedt politisk tale fordi regjeringsadvokat Sejersted hadde «åpnet øynene hans» under rettssaken. Ha ga Sejersted rett i at hans påstand om at Breivik har blitt stadig mer radikal i løpet av årene i fengsel.

– Med Sejersteds forklaring gikk det opp for meg at jeg har løyet for meg selv helt fram til nå. Jeg er ikke bare litt skadd, jeg er ganske mye skadd av isolasjonen, og jeg tror økt radikalitet er den fremste skaden, uttalte Breivik.

Han hevdet samtidig at det er omfattende isolasjon under soningen, som har gjort han mer radikal.

– Jeg har ikke hatt noen å snakke med og har vært helt uten korreksjoner. Jeg er blitt særere og særere, fastslo Breivik.

Breivik har saksøkt staten for menneskerettighetsbrudd på grunn av isolasjon og for streng brevsensur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Strides om Breiviks sårbarhet

Ikke meningsfulle relasjoner

Sejersted medgikk at han ble tatt på senga av Breiviks åpning. Han er imidlertid ikke enig i at det er isolasjonen som har radikalisert Breivik.

– Jeg fester ikke lit til at det er hovedårsaken. Jeg kan ikke ha vært den første som har forsøkt å korrigere ham. Det har de ansatte, besøksvennen og andre også forsøkt å gjøre, sier Sejersted.

Regjeringsadvokaten avviser premisset om at han sitter isolert, og peker på omfattende kontakt med betjenter, besøksvenn, prest og helsepersonell.

Breivik fortalte i retten at ingen av disse relasjonene var meningsfulle for ham, fordi de alle var profesjonelle aktører.