Kraftig vind gir problemer på Østlandet

KAIFAST: Flere ferger på Østlandet er innstilt på grunn av dårlig vær. Color Line-fergen på bildet er kun ment som en illustrasjon.
KAIFAST: Flere ferger på Østlandet er innstilt på grunn av dårlig vær. Color Line-fergen på bildet er kun ment som en illustrasjon. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vind opp mot sterk storm gir problemer på Østlandet onsdag formiddag. Det er også meldt om ekstra høy vannstand mange steder, noe som vil øke torsdag, både på Østlandet og Vestlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere ferger ble innstilt om morgenen og formiddagen som følge av uværet. Det gjelder blant annet forbindelsen mellom Horten og Moss, der fergeselskapet Bastø-Fosen innstilte alle avganger fram til klokken 12.45 da første ferge begynte å gå igjen. Reisende må imidlertid belage seg på forsinkelser utover dagen.

Også fergene til Color Line som trafikkerer strekningen mellom Sandefjord og Strömstad, ble innstilt, men kveldsavgangene går som planlagt.

Ved 11-tiden meldte Bane NOR (tidligere Jernbaneverket) at togstrekningen mellom Spikkestad og Asker ble stengt etter at et tre falt over sporet. Strekningen var stengt i nesten tre timer før trafikken åpnet igjen.

For ettermiddagen har Bane NOR varslet gul beredskap på strekningen mellom Stavanger og Sira på grunn av vinden. Det betyr hyppigere inspeksjon av spor og anlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fikk tre over seg

Øst politidistrikt opplyser at stormen skaper problemer også på land. Én person ble onsdag morgen skadd etter å ha fått en gren over seg, etter det politiet karakteriserer som ren uflaks.

– Ulykken skjedde i Skogbrynet i Moss da en gren blåste ned og traff en mann i hodet. Han har fått et stort sår i hodet og ble fraktet til Sykehuset Østfold Kalnes med det som beskrives som større personskader, sier operasjonsleder Runar Eriksen til Moss Avis.

Politiet i Søndre Buskerud melder om en flygende trampoline på Hurumlandet. I samme område har et tre blåst over veien på fylkesvei 11 mellom Sætre og Røyken. Også flere andre steder på Østlandet er det meldt om trær som har falt over veier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På E18 i Østfold sto rundt 30 utenlandske vogntog fast i nærmere én time på formiddagen, melder Smaalenenes Avis. Flere av vogntogene hadde ikke kjettinger på og måtte sette på disse før de fikk kjørt videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

OBS-varsel

Meteorologisk institutt har også sendt ut OBS-varsel langs Østfoldkysten for torsdag. Årsaken er at det er ventet høy vannstand i Oslofjorden, mellom 70 og 100 centimeter høyere enn oppgitt i tidevannstabellene.

– Det er sterk kuling enkelte steder innover Oslofjorden. Da rusker det godt, og det er også friskt og vått godt innover land. Det vil også fortsette med nedbør og vind utover dagen, men vinden er nok sterkest på formiddagen, sier statsmeteorolog John Smits til NRK.

I Asker og Bærum anmoder politiet båteiere om å undersøke båter og fortøyninger.

Foreløpig har det ikke kommet inn noen meldinger om problemer knyttet til høy vannstand, men både vinden og nedbøren vil fortsette utover dagen.

Også på Vestlandet og i Midt-Norge er det meldt høy vannstand utover dagen og på torsdag. Vannstanden på Vestlandet sør for Stad kan nå sitt høyeste på 20 år, og Meteorologisk institutt har derfor kommet med et ekstremværvarsel.