Breivik skrev brev til de etterlatte

<p>ANKESAK: Anders Behring Breivik (t.v.) hilser på regjeringsadvokat Fredrik Sejersted før ankesaken om Breiviks soningsforhold startet i gymsalen i Skien fengsel tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix</p>
ANKESAK: Anders Behring Breivik (t.v.) hilser på regjeringsadvokat Fredrik Sejersted før ankesaken om Breiviks soningsforhold startet i gymsalen i Skien fengsel tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I et brev stilet til de etterlatte etter 22. juli-angrepene, forsøkte Anders Behring Breivik å fremstille drapene som en altruistisk handling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom fram i Borgarting lagmannsrett onsdag i ankesaken om terroristens soningsforhold.

Breivik forsøkte å sende et brev til Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli 23. mai i fjor. Brevet ble først stanset, men etter at Breivik klaget, ble det besluttet å sende brevet til de berørtes bistandsadvokater. Etter diskusjon med støttegruppen ble det bestemt at brevet ikke skulle bli viderebrakt til de etterlatte og berørte, fortalte regjeringsadvokat Fredrik Sejersted i retten.

– Selv i dette brevet, hvor han kommer med et slags forsøk på en individuell unnskyldning til de enkelte, men ikke til partiet Ap og staten Norge, så søker han å ideologisk rettferdiggjøre det han gjorde, sa Sejersted.

– 22. juli valgte jeg å bruke din kjære som mitt og vårt mål, og meg selv som det samme, som en altruistisk gjerning i kampen mellom marxistiske sosialister og nasjonalister, leste Sejersted fra brevet.

Breivik skriver videre i brevet at en nasjonalist kun kan velge mellom marxistiske mål, i motsetning til en jihadist som ifølge ham kan velge mellom flere typer mål.

Les også:

Staten mener Breivik er mer ekstrem nå enn før 22. juli

Kriminalomsorgen under lupen i Breivik-saken

Breivik kan saksøke staten mange ganger

Anders Behring Breivik:

* Født 13. februar 1979 i Oslo.

* Dømt for terrorangrep mot regjeringskvartalet i Oslo og under AUFs sommerleir på Utøya 22. juli 2011. 77 mennesker ble drept og et hundretall alvorlig skadd.

* Breivik ble i august 2012 dømt i Oslo tingrett til forvaring i 21 år for massemord, for å ha forårsaket en dødelig bombeeksplosjon og for terrorisme.

* Dommen slo fast at Breivik var strafferettslig tilregnelig. To sakkyndigrapporter konkluderte ulikt, den ene med at han lider av paranoid schizofreni og var utilregnelig på gjerningstidspunktet, den andre konkluderte med at han var tilregnelig.

* Breivik har siden pågripelsen sonet på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå, først ved Ila fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien fengsel.

* 1. juli 2015 stevnet Breivik staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Dette gjelder særlig Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham.

* Oslo tingrett ga Breivik medhold i at han har vært utsatt for umenneskelig og nedverdigende behandling i fengsel, men ga ham ikke medhold i at retten til privatliv og korrespondanse var krenket.

Personvernpolicy