Kysten av Øst-Finnmark uten nett og telefon

Foto: Berit Keilen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tusen mennesker langs kysten av Øst-Finnmark er helt uten telefon- og internettforbindelse. Politiet i Båtsfjord og Berlevåg har opprettet døgnbemanning for å hjelpe folk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et brudd på en hovedfiberkabel er årsaken til at både mobiltelefoner, fasttelefoner, internett og båtsamband er nede i store områder, ifølge politiet.

– Slik har det vært siden i morges, og det vil vare til godt utpå ettermiddagen onsdag, sier operasjonsleder Jan Arne Pettersen hos politiet i Kirkenes til NTB.

Der fungerer telefonen, mens kontorene i Berlevåg og Båtsfjord nå opererer med satellitt-telefon. Skal man høre på radio, må det skje via FM-båndet.

Båt på vei

Heller ikke båtradioene fungerer på grunn av bruddet på hovedfiberkabelen, som ligger ute i havet.

– Heldigvis er værmeldingen nå god, og vi har en båt på tur ut til bruddstedet. Arbeidet med å spleise kabelen skal etter planen begynne klokka 7 onsdag morgen, sier Pettersen.

iFinnmark melder at en båt som var på vei ut for å reparere feilen, måtte snu på grunn av dårlig vær tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpig er det ikke meldt om alvorlige følger av kommunikasjonsbruddet.

– Så langt har vi vært heldige, sier operasjonslederen, som ber folk som trenger hjelp om å henvende seg til lensmannskontoret i Berlevåg eller på politistasjonen i Båtsfjord.

Ikke nødnett til havs

Ifølge iFinnmark må finnmarkingene i tillegg slite med et fiberbrudd som skjedde ved juletider, og som fortsatt ikke er reparert.

I tillegg til å kutte nett- og telefonforbindelsene, medfører de to fiberbruddene altså at deler av det maritime VHF- og MF-nettet til Telenor kystradio er berørt. Langs store deler av Finnmarkskysten finnes det dermed ingen kommunikasjonsmidler via det maritime nødnettet.

– Pass på hverandre

Myndighetene ber folk være ekstra på vakt og spesielt observante på eldre i nabolaget som kan trenge hjelp, melder NRK.

– Brukerne i hjemmetjenesten blir fulgt opp ekstra i denne situasjonen. Ved akutt sykdom er det ikke mulig å ringe, og da må man oppsøke, eller få hjelp til å komme seg til helsesenteret i Berlevåg, opplyser enhetsleser Roy Arne Andersen i helse- og omsorgsetaten.

Sent tirsdag kveld melder politiet at også helsesentrene i Berlevåg og Båtsfjord vil være døgnåpne.