Meny

Kysten av Øst-Finnmark uten nett og telefon

Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tusen mennesker langs kysten av Øst-Finnmark er helt uten telefon- og internettforbindelse. Politiet i Båtsfjord og Berlevåg har opprettet døgnbemanning for å hjelpe folk.

Et brudd på en hovedfiberkabel er årsaken til at både mobiltelefoner, fasttelefoner, internett og båtsamband er nede i store områder, ifølge politiet.

– Slik har det vært siden i morges, og det vil vare til godt utpå ettermiddagen onsdag, sier operasjonsleder Jan Arne Pettersen hos politiet i Kirkenes til NTB.

Der fungerer telefonen, mens kontorene i Berlevåg og Båtsfjord nå opererer med satellitt-telefon. Skal man høre på radio, må det skje via FM-båndet.

Båt på vei

Heller ikke båtradioene fungerer på grunn av bruddet på hovedfiberkabelen, som ligger ute i havet.

– Heldigvis er værmeldingen nå god, og vi har en båt på tur ut til bruddstedet. Arbeidet med å spleise kabelen skal etter planen begynne klokka 7 onsdag morgen, sier Pettersen.

iFinnmark melder at en båt som var på vei ut for å reparere feilen, måtte snu på grunn av dårlig vær tirsdag.

Foreløpig er det ikke meldt om alvorlige følger av kommunikasjonsbruddet.

– Så langt har vi vært heldige, sier operasjonslederen, som ber folk som trenger hjelp om å henvende seg til lensmannskontoret i Berlevåg eller på politistasjonen i Båtsfjord.

Ikke nødnett til havs

Ifølge iFinnmark må finnmarkingene i tillegg slite med et fiberbrudd som skjedde ved juletider, og som fortsatt ikke er reparert.

I tillegg til å kutte nett- og telefonforbindelsene, medfører de to fiberbruddene altså at deler av det maritime VHF- og MF-nettet til Telenor kystradio er berørt. Langs store deler av Finnmarkskysten finnes det dermed ingen kommunikasjonsmidler via det maritime nødnettet.

– Pass på hverandre

Myndighetene ber folk være ekstra på vakt og spesielt observante på eldre i nabolaget som kan trenge hjelp, melder NRK.

– Brukerne i hjemmetjenesten blir fulgt opp ekstra i denne situasjonen. Ved akutt sykdom er det ikke mulig å ringe, og da må man oppsøke, eller få hjelp til å komme seg til helsesenteret i Berlevåg, opplyser enhetsleser Roy Arne Andersen i helse- og omsorgsetaten.

Sent tirsdag kveld melder politiet at også helsesentrene i Berlevåg og Båtsfjord vil være døgnåpne.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært