Meny

Statoil får dumpe 48 tonn olje

Statoil får slippe ut 48 tonn olje i sjøen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andre selskaper får krass kritikk for å ha brukt samme renseteknologi.

Rett før jul bestemte Miljødirektoratet at Statoil skal få slippe ut 16.000 tonn finknuste steinmasser blandet med 48 tonn olje i sjøen, når de skal bore 16 nye brønner på Johan Sverdrup-feltet.

Det var Teknisk Ukeblad som først omtalte saken.

Les også:  Økte utslipp i sjøen på norsk sokkel

– Baklengs inn i fremtida 

Den omstridte renseteknologien TCC (Thermomechanical Cutting Cleaner) er utviklet i Norge - det er denne Statoil skal bruke for å rense borekakset fra feltet. 

Renseteknologien går ut på at kaks med oljebasert borevæske kjøres i en slags kvern slik at oljen fordamper og skilles ut. Dette gjør så Statoil slipper å skipe kakset til land for rensing og deponering, skriver TU.

Teknologien ble i 2015 tatt i bruk av Total på Martin Linge-feltet, men ble stoppet av Miljødirektoratet fordi utslippene ble alt for høye. 

Total hadde tillatelse til å slippe ut borekaks som inneholdt 0,05 prosent olje, men utslippene endte ifølge direktoratet på hele 0,38 prosent i gjennomsnitt.

Nå har allikevel Statoil fått tillatelse til å slippe ut borekaks med et gjennomsnittlig oljeinnhold på 0,3 prosent - og miljøstiftelsen Bellona er svært kritiske til avgjørelsen.

– Her går myndighetene baklengs inn i framtida, og lar Statoil dumpe tungmetallholdig avfall i havet. Ingen annen næring eller bedrift ville fått lov til å gjøre noe tilsvarende. Sverdrup skal forurense i femti år til, og får her en illevarslende start, sier oljerådgiver Sigurd Enge i Bellona til Teknisk Ukeblad.

Les også:  Miljødirektoratet sluker gift fra EU

Miljøskadelige konsekvenser

Miljødirektoratet forsvarer avgjørelsen med at utslippene til Statoil er i gul og grønn kategori, de minst miljøskadelige, og sier de tidligere utslippene ikke kan sammenlignes med det som nå skal slippes ut.

– Før hadde slik olje store effekter på havbunnen, nå forventer vi ikke store miljømessige konsekvenser av disse utslippene, sier Ingvild Marthinsen, seksjonssjef i Miljødirektoratet.

De legger dog ikke skjul på at utslippene i sjøen kan ha miljøskadelige konsekvenser på sjøbunnfaunaen, men påpeker at det ikke er identifisert verdifull bunnfauna på feltet.

– Dersom det viser seg at utslippene gir konsekvenser utover det vi har klart å se nå, vil vi gå inn i saken igjen og om nødvendig skjerpe utslippsgrensene, sier Marthinsen.

Les også:  Voldsom vekst i klimautslipp fra norsk olje- og gassektor

Populært