Meny

Jagland frykter nikab-forbud kan føre til økt bruk

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland fotografert under nobelseremonien i Oslo rådhus 10. desember 2016. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorbjørn Jagland vil ikke ha nikab i skolen, men tror ikke at et forbud er løsningen.

Europarådets generalsekretær er skeptisk til et forbud og mener at Høyre gir etter for Frp, skriver Dagbladet.

– Jeg tror at innføring av et forbud vil gjøre at det blir en oppblomstring av bruk av nikab. Men jeg tror at ønsket om nikab-forbud i skolen også handler litt om at Høyre politisk måtte gi noe til Listhaug og Frp, sier Jagland.

Integreringsutvalg støtter forbud

Frp ønsker et forbud, og i august gikk et selvoppnevnt integreringsutvalg for Ap, Venstre, SV, KrF og Senterpartiet ut og sa at de støttet et forbud i skolen.

– Også Jagland burde se at det er vanskelig å undervise i et klasserom om man ikke ser ansiktet til elevene, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Han understreker at det ikke er snakk om et generelt forbud, men et forbud i undervisningssammenheng.

Til Dagsavisen sier Ola Borten Moe, leder for partiets programkomité, at flertallet i programkomiteen vil forby heldekkende hodeplagg i offentlige bygg.

– Det gjelder ikke bare nikab, men også om du går med motorsykkelhjelm på hodet. Dette handler om at det er viktig å se hverandre i øynene for å bygge nødvendige relasjoner, sier Borten Moe.

Med formuleringen «heldekkende hodeplagg» mener han at Sp forholder seg nøytral til hva som er årsaken til at noen velger å dekke ansiktet.

Les også:  Jagland møtte Putin: – Ukraina er elefanten i rommet

Flertall

Hele 75 prosent av nordmenn vil forby det ansiktsdekkende hodeplagget nikab i skolen og høyere utdanning, viser en undersøkelse som er gjennomført av Ipsos for Dagbladet.

14 prosent sier det burde være tillatt, og 11 prosent sier de ikke har noen mening. Et forbud vil trolig være på plass i løpet av 2017.

Les også: 

Frisør dømt på ny i hijab-saken

Frp-politiker sidestiller hijab med nazikostymer

Populært