Meny

Merete Hodne dømt i lagmannsretten

Frisøren Merete Hodne anket til lagmannsretten etter at hun ble dømt for diskriminering i den såkalte hijab-saken. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frisøren Merete Hodne er i lagmannsretten dømt til å betale en bot på 7.000 kroner for å ha nektet en hijab-kledd kvinne adgang til frisørsalongen sin på Bryne.

Hodne ble i Gulating lagmannsrett fredag dømt til å betale en bot på 7.000 kroner for å ha nektet hijab-kledde Malika Bayan (24) adgang til sin frisørsalong på Bryne. I tingretten i september ble Hodne dømt til å betale 10.000 kroner i bot pluss 5.000 kroner i sakskostnader. I lagmannsretten er boten redusert med 3.000 kroner, og Hodne slipper å betale sakskostnader.

– Det går i alle fall rette veien, sier Hodne til NTB. Hun viser til at beløpet hun opprinnelig ble dømt til å betale, ble satt ned av lagmannsretten.

Nekter straffskyld

Lagmannsretten begrunner reduseringen av boten med at det ble lagt fram nye bevis for at «den fornærmede oppsøkte salongen for å se hvordan tiltalte ville reagere». På samme måte som i tingretten, erkjente Hodne heller ikke straffskyld da hun møtte i lagmannsretten.

Ifølge domsavsigelsen har Hodne forklart at hun oppfatter hijab som et plagg som symboliserer en farlige politisk ideologi, muhammedanismen, og at bruk av hijab ikke er forankret i den del av Koranen som omhandler «gudetro», men er politisk forankret.

– Mitt syn er at muhammedanismen er livsfarlig for menneskeheten i hele verden, og jeg står på at hijab er det samme som et IS-flagg, utdyper Hodne.

Personlig kamp

Hodne sier hun foreløpig ikke har bestemt seg for om hun vil anke saken videre.

På spørsmål om hun vil fortsette å nekte personer ikledd hijab adgang til frisørsalongen sin, svarer Hodne «ingen kommentar».

– Det er nok tryggest. Men dette er en personlig politisk kamp for meg, så det er bare å kjøre på for å få fram budskapet, sier hun.

Frisørens forsvarer, advokat Linda Ellefsen Eide, ba i lagmannsretten om at Hodne måtte frifinnes.

– Om retten er i tvil om Hodne har avvist Bayan fordi hun mente at hijab var et politisk plagg eller et religiøst plagg, så skal hun frifinnes. Da skal tvilen komme min klient til gode, sier hun.

I oktober ble det kjent at Gulating lagmannsrett godtok å behandle frisørens anke.

Les også:

Frisør sammenlignet hijab med IS-flagg

Frp-politiker sidestiller hijab med nazikostymer

Ansatte anmelder sykehjem for hijabnekt

Oslo kommune refses for å ha bedt jobbsøker ikke bruke hijab

Hijab-saken:

* Frisør Merete Hodne møtte 8. september i år i Jæren tingrett, tiltalt for å ha nektet Malika Bayan tjenester fordi Bayan bar det religiøse hodeplagget hijab.

* Ifølge tiltalen skal Hodne ha avvist Bayan da hun kom for å spørre hva det kostet å stripe håret. Hodne skal ha sagt at hun ikke ville «ta på sånne som henne».

* Hendelsen fant sted for rundt ett år siden i Hodnes frisørsalong på Bryne.

* Hodne ble ilagt et forelegg på 8.000 kroner, som hun nektet å vedta.

* Hodne erkjente ikke straffskyld under rettssaken. Hun fastholdt at hun anser hijaben som et «ekstremt politisk symbol» og at den gir henne angst.

* Hodne har vært politisk aktiv i Stopp Islamiseringen av Norge og i Pegida.

* Dommen, som ble forkynt mandag 12. september, går ut på at Hodne må betale en bot på 10.000 kroner. Hun må dessuten dekke sakskostnader. Dommen er anket.

Populært