Meny

Arbeiderpartiet åpner for at barn skal slippe Trandum

Interneringen av barn har lenge høstet kritikk fra hjelpeorganisasjoner. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet er bekymret for innesperring av barn på Trandum. – Det er åpenbart at noe må gjøres, sier Stein Erik Lauvås (Ap) etter ABC Nyheters sak onsdag. 
– Noe må gjøres, sier Stein Erik Lauvås.

Onsdag sa Unicefs juridiske rådgiver, Ivar Stokkereit, til ABC Nyheter at «det ikke virker som norske politikere forstår at de bryter internasjonale forpliktelser» når barn interneres før tvangsretur. 

Nå åpner Stortingets største parti for endre den omstridte praksisen med internering av barn på Trandum.

– Vi kan være ærlige og klare på at dagens løsning ikke er holdbar. Det må finnes en annen løsning hvor vi forholder oss til Barnekonvensjonen, sier stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, Stein Erik Lauvås, til ABC Nyheter. 

Arbeiderparti-politikeren sier det er et «problematisk område», men at Arbeiderpartiet nå skal sette seg ned og se på andre løsninger. 

– Regjeringen har sendt ut et høringsnotat rundt denne problematikken. Vi skal sette oss ned og lese meget nøye gjennom de høringsutspillene som kommer, sier Lauvås. Han er rystet over nyheten i ABC Nyheter onsdag. 

– Det er svært bekymringsfullt. Vi skal ikke fengsle barn, men det er utfordringer rundt hvordan man skal returnere de som har fått avslag og ikke vil reise, og det skal vi være åpne om, sier Ap-politikeren som forventer at politiet forholder seg til interne instrukser.

Les saken: Barn satt innesperret 33 døgn på Trandum uten familie

Separat utreisesenter

Lauvås sier et alternativ kan være å etablere et eget utreisesenter for barnefamilier. KrF foreslo det samme i sitt alternative forslag til statsbudsjett i oktober. Nå kan det få støtte fra Arbeiderpartiet. 

– Vi skal behandle folk ordentlig, humant og skikkelig. Det virker ikke som det alltid skjer med mennesker i en sårbar livssituasjon på Trandum, og ekstra viktig er det med barn, understreker Lauvås. 

SV: – Barn skal ikke fengsles

Karin Andersen (SV) er opprørt over interneringen av barn. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Karin Andersen (SV) er også forferdet over statistikken over internerte barn på Trandum. 

Nå vil hun og SV endre praksisen på Trandum på flere områder.

– Barn skal ikke sitte i fengsel. Regjeringen har ikke gjort nok for å følge opp at Norge får en slutt på frihetsberøvelse av barn i forbindelse med utlendingskontroll, sier Stortingspolitikeren  til ABC Nyheter. 

SV sier de nå vil fremme forslag i Stortinget om at det opprettes et eget utreisesenter for barnefamilier. 

I tillegg tar Andersen til orde for at det skal bevilges midler til sikkerhetstiltak som er mindre inngripende enn dagens ordning «hvor foreldre kroppsvisiteres naken på huk over speil, noe som oppleves som ekstremt nedverdigende og som påvirker omsorgsevnen negativt.» 

Andersen vil også øke bemanningen og styrke kompetansen hos Ullensaker barnevern. 

Les saken: Kritikk mot legefirmaet på Trandum

Bryter egne instrukser

ABC Nyheter presenterte onsdag politiets statistikk over barn som var innesperret bak piggtrådgjerdene på Trandum i 2016. Den oversikten viser at politiet flere ganger bryter sin egen hovedregel. 

Det groveste bruddet er hvor en enslig mindreårig var innesperret i hele 33 døgn på Trandum.

Hele 56 ganger satt barn på utlendingsinternatet i mer enn 24 timer. To av barna var der uten familie. Tre barn som var på Trandum som del av en familie var der i 19 døgn, mens et annet barn var der i 23 døgn.

Totalt har 156 barn vært på Trandum i 2016. Åtte barn har vært der uten familie.

Les også: Trandum-forhold klages inn for menneskerettighetsdomstolen

Unicef og Redd Barna mener det er helt åpenbart at myndighetene bryter Barnekonvensjonen og internasjonale forpliktelser. 

– Det er helt utrolig at det går an, sa barnerettsjurist hos Unicef, Ivar Stokkereit, til ABC Nyheter.

– Det å sette barn på Trandum og sperre dem inne er rett og slett ikke lov. Det er svært oppsiktsvekkende at dette skjer, og et tydelig signal på at barns rettigheter er under press. Barnekonvensjonen er klar på at man ikke kan internere barn uten at de har har begått kriminelle handlinger, sa Stokkereit.

Les også: Asyl-lege fikk millionavtale med politiet uten konkurranse

Populært