Sår tvil om dansk FN-innsats som reddet nordmenn

Danske soldater sår alvorlig tvil om innsatsen til sin tidligere sjef, oberstløytnant Lars R. Møller (innfelt), under «Operasjon Bøllebank» da danskene tok livet av flere for å forsvare en norsk-svensk post utenfor Tuzla.
Danske soldater sår alvorlig tvil om innsatsen til sin tidligere sjef, oberstløytnant Lars R. Møller (innfelt), under «Operasjon Bøllebank» da danskene tok livet av flere for å forsvare en norsk-svensk post utenfor Tuzla. Foto: forsvaret.dk/ You Tube

Danske soldater avfeier den offisielle heltehistorie om da danske stridsvogner i april 1994 reddet norske og svenske soldater som ble beskutt i Bosnia. – En vits, sier de.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I april 1994 besvarte danske stridsvogner et bosnisk-serbisk angrep. De beskyttet da en svensk-norsk observasjonspost - «Tango 2» - ved landsbyen Kalesija utenfor Tuzla i nord-øst Bosnia.

Det var også første gang FN-styrker brukte tunge våpen i en fredsbevarende operasjon. Og «Operasjon Bøllebank» har vært oppfattet som det danske Forsvarets mest ærefulle oppdrag.

Men nå sier flere soldatene som deltok i operasjonen ved midnattstider den 29. april 1994, at den offisielle historien ikke stemmer med deres opplevelser.

De mener to offiserer feilaktig har påtatt seg æren for oppdraget, og at det ble begått graverende feil som i ettertid har blitt holdt skjult.

– En vits

- Den offisielle historien er en stående joke, sier Peter Lyngby i en ny dokumentar om «Operasjon Bøllebank». Tidligere har han deltatt i den offisielle historieskrivningen, her avbildet i en PR-film om hendelsen på You Tube. Foto: forsvaret.de/ You Tube
- Den offisielle historien er en stående joke, sier Peter Lyngby i en ny dokumentar om «Operasjon Bøllebank». Tidligere har han deltatt i den offisielle historieskrivningen, her avbildet i en PR-film om hendelsen på You Tube. Foto: forsvaret.de/ You Tube

– Den offisielle historien er en stående joke. Den er noe på et stykke papir som ikke har skjedd i virkeligheten, siger Peter Lyngby, kommandør på en av stridsvognene under Operasjon Bøllebank, i en radiodokumentar som ble sendt torsdag formiddag på DR.

Les også: Dansk regjering vil sette inn krigsskip mot IS

Sammen med flere andre danske FN-soldater sier han nå at oberstløytnant Lars R. Møller og major Carsten Rasmussen har fått forlede offentligheten i ettertid.

– De hadde ikke oversikten, men fortalte i ettertid at de hadde full kontroll, sier vognføreren Peter Lyngby også.

– Det er løgn. Lort, en sammensvergelse, sier derimot Lars R. Møller, den anklagede oberstløytnanten som også har skrevet en bok om operasjonen.

Møller har fått skrive historien

I 1994 sto han frem i en rekke media og fortalte om suksesshistorien hvor det offisielt døde ni serbere, mens andre anslag sier at nærmere 150 personer omkom under den danske beskytningen av en høyde.

Les ABC Nyheters intervju med Radovan Karadzic

Den bosnisk-serbiske lederen, Radovan Karadzic, var raskt ute med å fordømme FN og den danske maktbruken. I tillegg fikk danskene hard kritikk internt i FN-systemet som fryktet for hele den fredsbevarende operasjonen.

– Historien må skrives riktig, sier Thor Lysenstøen som var oberst i de norske FN-styrkene i Bosnia, om den danske debatten, til ABC Nyheter.

– Lars Møller har fått skrive historien uten at andre har blandet seg inn, heller ikke svenskene, sier Lysenstøen som minner om at det var svenskene som hadde den koordinerende rollen for de nordiske styrkene, og at det også skal ha blitt skutt fra svensk side 29. april 1994.

– Møller tok støyten den gang, sier norske Frode Dieter Ursin.

Han var lagfører i de norske styrkene i Bosnia, og den aktuelle dagen på transportoppdrag for FN i Tuzla-området, men opplevde ikke selve «Operasjon Bøllebank».

Les også: Slobodan Milosevic langt på vei frikjent for krigsforbrytelser i Bosnia

Ursin har senere forsvart Møllers offentlige opptreden, men vil ikke ta stilling til kritikken som nå rettes mot ham fra danske soldater.

– Det er vanskelig å si hvem som har rett. Men det viktige for meg var at danskene viste makt og at de ikke lot seg pille på nesen. For oss som drev med transport i upansrede biler var det godt å vite at vi tilhørte en bataljon som ville beskytte oss om nødvendig, sier Ursin til ABC Nyheter.

Den nye kritikken av de danske offiserene kan endre den offisielle oppfatningen av hva som skjedde denne natten. Det danske forsvaret har blant annet publisert sin egen versjon av hva som skjedde, i et program lagt ut i april i fjor på You Tube.

Her forteller flere av kildene i den nye danske dokumentaren seg helt andreledes.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden