Meny

Vil straffe de som tar bilde av Hærens aktiviteter

Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotografering av militære installasjoner kan medføre straff dersom Hærens forslag til skjerpet fotoforbud blir tatt til følge.

Forsvarsstaben vurderer nå om de som tar bilde av «militære installasjoner, akser til forflytning, øvelsesområder, militær taktikk, håndlemåte, organisering, systemer, gjennomføring av operasjoner» bør straffes, skriver Medier24.

Brevet fra Hæren til Forsvarsstaben ble sendt 3. oktober i fjor.

Les også: Forsvaret jakter ukjente droner over NATO-øvelse

– Grunnleggende menneskerettigheter

Forslaget blir svært dårlig mottatt av Norsk Journalistlag (NJ), som mener at forslaget griper direkte inn i medienes mulighet til å ivareta sin kontrollfunksjon.

– Vi agerte såpass kraftig da vi ble kjent med Hærens brev, fordi vi vil forhindre at deres synspunkter får grobunn i Forsvaret. Norge trenger naturligvis gode fremgangsmåter for å avverge terror, men de må ikke gå på bekostning av helt vanlige handlinger i samfunnets interesse og grunnleggende menneskerettigheter, sier NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud til nettstedet.

I et brev fra Hæren til Forsvarsstaben 3. oktober i 2016 argumenteres det for en ny lov om fotografering av blant annet militære installasjoner.

Les også: Hæren vil stanse spionasje mot Forsvaret

– Overdreven taushetsplikt

Mens Hæren ønsker politimyndighet for å stanse uønsket fotografering, mener NJ ar forslaget er i strid med ytringsfriheten som er nedfelt i Den europeiske Menneskerettskonvensjonen.

– Det er synd at Forsvaret ikke åpner opp for større dialog om temaet. Det er jo nettopp Forsvarets holdning til hemmelighold og overdreven taushetsplikt vi ønsker å utfordre, sier NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud til Medier24.

Les også: Droner og modellfly forbudt rundt norske flyplasser

Populært