Norsk-rumensk ektepar kan bli hentet i Romania i voldssak

Under slagord som « Send barna hjem nå « og « Barnevernet = Gestapo « samlet noen hundre demonstranter seg foran Stortinget i april i fjor for å vise sin motstand mot barnevernet.
Under slagord som « Send barna hjem nå « og « Barnevernet = Gestapo « samlet noen hundre demonstranter seg foran Stortinget i april i fjor for å vise sin motstand mot barnevernet. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Saken mot et norsk-rumensk ektepar som er tiltalt for vold mot barna, er utsatt etter at foreldrene ikke møtte opp da rettssaken startet i Fjordane tingrett tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norsk-rumenske foreldreparet tok med seg de fem barna og flyttet til Romania i august i fjor, men ifølge advokaten deres skulle de komme tilbake til rettssaken. Det gjorde de ikke, og saken er derfor utsatt, melder NRK.

– Vilkårene for å fremme saken i deres fravær er ikke oppfylt, sier advokat Ingrid Breistein, som er forsvarer for den tiltalte moren.

Tingretten slo fast at ekteparet ikke har lovlig forfall.

Les også: Foreldre tiltalt for voldsbruk i barnevernssak fra Naustdal

Forsikret at de ville møte

Jussprofessor Ørnulf Øyen ved Universitetet i Bergen sier til NRK at dersom ekteparet ikke møter til neste rettssak, kan Norge be Romania utlevere dem. Da kan paret bli varetektsfengslet mens de venter på at saken kommer opp.

– En slik utleveringsprosess kan ta en del måneder. Men Norge har utleveringsavtale med veldig mange land, så til sjuende og sist vil man bli tvunget til å møte, sier professoren.

Aktor i saken, politiadvokat Sissel Kleiven, ønsket å føre saken uten de to tiltalte, men retten var ikke enig.

Les også: Norsk-rumensk foreldrepar takker for støtten

Kleiven sier hun ikke er overrasket over at foreldreparet uteble fra saken.

– De har ikke besvart stevningen, de svarer ikke på telefon og de har vært umulig å få kontakt med, sier politiadvokaten.

Det er foreløpig ikke berammet noe ny dato for rettssaken.

Pinsevenner demonstrerte

Foreldrene, som bodde i Naustdal i Sunnfjord, ble i desember 2015 fratatt sine fem barn av barnevernet og siktet for familievold. Barna, den yngste en baby og den eldste elleve år, ble plassert i tre ulike fosterhjem på Vestlandet. Saken førte til flere demonstrasjoner både i Norge, andre europeiske land og Nord-Amerika til støtte for foreldreparet.

Les også: Norsk-rumensk foreldrepar får tilbake barna

I et intervju på rumensk TV innrømmet paret at de har gitt barna klaps på baken og trukket dem i ørene – selv om de visste at slike oppdragelsesmetoder er ulovlige i Norge.

Paret er pinsevenner, og flere av deres støttespillere hevder at frykt for kristen indoktrinering var årsaken til at barnevernet tok over omsorgen for barna.

Personvernpolicy