Støre kvesser Ap-kniven

<p>VALGKAMPKLAR: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør seg klar til valgkamp i 2017. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix</p>
VALGKAMPKLAR: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør seg klar til valgkamp i 2017. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Han har et valg å vinne. Det vil Jonas Gahr Støre gjøre ved å stå fjellstøtt på gamle Arbeiderparti-verdier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jonas Gahr Støre:

* Leder i Arbeiderpartiet siden 2014.

* Utenriksminister 2005-2012, helse- og omsorgsminister 2012-2013.

* Født 25. august 1960 i Oslo.

* Gift, tre barn.

Rustet med det gamle slagordet «arbeid til alle» gjør Støre seg klar til valgkamp. At slagordet muligens kan sette et gammelmodig stempel på partiet han har ledet i snart tre år, vifter han lett vekk.

– Det å ha arbeid er noe av det viktigste i folks liv. Det er ikke et forslitt retro-begrep, sier han.

Nå kvesser han knivene mot sterke kapitalkrefter og politiske motstandere som vil ha mindre fellesskap og mer oppsplitting.

– En fellesnevner bak brexit, Trump-seieren og høyrevinden i Europa er at folk mener politikerne ikke hører på dem. At fagbevegelsen ligger med brukket rygg. Fagbevegelsen har aldri vært viktigere enn nå, fastslår han.

Les også: Folket tror Jonas blir statsminister

Formtopp

Allerede på ungdomsskolen var Ap-lederen etter eget utsagn så høy og mørk at klassekameratene lurte på om han hadde tenkt å bli statsminister. Nå er han nærmere enn noen gang.

I jula har Ap-lederen kunnet kose seg med solid framgang på meningsmålingene. Han frykter ikke at han skal nå formtoppen for tidlig.

– Du er mest populær blant kvinner og yngre velgere. Hvilke tanker gjør du deg om det?

– Tja. Jeg har jo alltid ment at kvinner er veldig kloke da, sier Støre. Han blunker litt bak de Woody Allen-aktige brillene. Og rødmer lett.

Samtidig tårner dilemmaene seg opp for Ap-lederen: Hvem skal han ta med inn i regjeringsvarmen? Hvordan forene et splittet parti i striden om oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe)? Og hva med alle flyktningene som presser mot Europas grenser?

Les også: Støre vil ikke særbehandle Lofoten

Spagat

Det er slike ting som kan holde en partileder våken om natta. Da hjelper det muligens å drive med yoga på fritida. For den trenger myke muskler som ofte finner seg selv i spagaten.

– Haha, det var et morsomt bilde. Men jeg synes ikke jeg står så mye i spagaten, jeg, sier Støre.

Han er i alle fall påpasselig med språkbruken når det gjelder LoVeSe, som er spådd å bli den viktigste saken foran høstens valg. Striden har nær delt partiet i to: Både Aps fylkeslag i Troms og Finnmark, AUF og alle kommunene i Lofoten vil at oljen skal bli liggende under bakken, mens sterke krefter både i partiet og LO vil konsekvensutrede. På landsmøtet i april må Ap bestemme seg.

– Hvor kinkig er denne saken for deg som partileder?

Støre vrir seg unna spørsmålet.

– Jeg er sikker på at vi skal klare å treffe et godt, balansert valg, sier Ap-lederen. Samtidig understreker han at Norges velstand er tuftet på høsting av naturressurser.

– Vi har ansvar for å forvalte ressursene. Men vi har også tradisjoner for å gå varsomt fram, sier Støre.

Les også : Ap sender samarbeidssignal med bergenstur

Mer brutalt i framtida

– Vi lever i en tid der det kanskje ikke vil finnes arbeid til alle framover. Hvordan vil dere politikere håndtere det?

– Jeg er ikke enig. Historisk sett har endringer alltid ført til flere arbeidsplasser. Men takten i utskiftingene vil øke, og det vil bli mer brutalt. Men vi er ikke maktesløse, understreker Støre. Men økonomien bekymrer partilederen.

– Det kommer til å bli trangere tider i årene som kommer. Regjeringen har brukt i bøtter og spann av våre barns pensjonspenger, og de som overtar, om det er Erna eller meg, kommer til å møte en mye tøffere økonomisk framtid.

– I 2013 kritiserte du de borgerlige for ikke å ha et klart regjeringsalternativ. Nå gjør du det samme selv?

– Nå er nå. Velgerne skal vite at stemmer de på oss, får de en Ap-regjering. Å gå til valg på en fast konstellasjon, vil bety å lukke døra for Høyre og Frps samarbeidspartier. Det ønsker jeg ikke, sier Støre.

Les også: Solberg: Det finnes ikke et rødgrønt alternativ

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden