Evakuerte på Svalbard får flytte hjem

Snøskredfaren på Svalbard er fortsatt stor. Foto: Torgeir Prytz / NTB scanpix
Snøskredfaren på Svalbard er fortsatt stor. Foto: Torgeir Prytz / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Til tross for stor snøskredfare ble evakueringen av Nybyen sør for Longyearbyen på Svalbard opphevet torsdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er gjort nye undersøkelser av snøforholdene både under Sukkertoppen og over Nybyen. På bakgrunn av disse undersøkelsene er det NVEs vurdering at det ikke er fare for at skred vil nå bebyggelsen. Dette gjelder nå også Nybyen, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Undersøkelser har vist at det har gått flere skred, inkludert i Lia. Men skredene er i henhold til beregninger Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har foretatt.

– Dette viser at skredvarslingssystemet fungerer som forutsatt, sier sysselmannen.

Fortsatt stor skredfare

Det er fortsatt meget stor snøskredfare, og Askholt oppfordrer folk om ikke å ferdes i bratt terreng.

Skredfaren vil være stor i flere dager framover. Torsdag var skredfaren på nivå fire, som betyr stor fare, for store deler av Svalbard. Fredag er den redusert til nivå tre, som betyr betydelig fare, for alle områder unntatt i sør. For den sørlige delen av Svalbard forventer NVE at faren reduseres til nivå tre på lørdag.

Det kom over en halv meter nysnø på torsdag sør for Longyearbyen ifølge Varsom.no. Ifølge yr.no skal det blåse kraftig på Svalbard både torsdag og fredag, med vind opptil stiv kuling, før vinden minker fredag ettermiddag.

58 evakuerte

Til sammen ble 58 personer evakuert fra Nybyen onsdag formiddag.

19. desember i fjor mistet to personer livet og elleve bolighus ble totalskadd da det gikk snøskred fra Sukkertoppen i Longyearbyen.

Skredet førte til at 181 personer ble evakuert, og at dagens skredvarslingssystem ble etablert

Les også: Venter full storm på Svalbard – Nybyen evakuert

Personvernpolicy