Mot rekordår for avslag til organdonasjon

Rikshospitalet. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Rikshospitalet. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens ventelistene på nye organer øker, sier 33 prosent av kvalifiserte organdonorer eller deres pårørende nei til organdonasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver Sunnmørsposten , som har innhentet tall fra Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte (LNT). Nei-andelen per 1. oktober i år, er den høyeste siden man begynte å føre statistikk i 2006. Totalt arbeidet man med 249 potensielle donorer, men realiserte kun 78 av disse.

– Samlet ligger vi an til å se en av de høyeste avslagsprosentene vi har sett på ti år. Samtidig vet vi at kun 4 prosent av befolkningen er negative til organdonasjon. Hvorfor det er slik, er noe vi vil finne ut av, sier Aleksander Sekowski, fungerende informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon, til NTB.

Samtidig som tilgangen på organer faller, øker antallet pasienter som trenger organtransplantasjon. Det har ført til at 26 pasienter har dødd på sykehus i årets første ni måneder i påvente av transplantasjon, litt mindre enn totalen i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Norge blant de beste i verden på organdonasjon

Færre levende

Elleve av dem som omkom i påvente av transplantasjon, trengte ny nyre. Totalt sto 353 pasienter på ventelisten for ny nyre ved utgangen av november i år, mens kun 190 transplantasjoner fant sted i fjor, ifølge styreleder i LNT, Ragnar Skjøld

– Ved nyretransplantasjon kan levende donorer benyttes, men også her går mengden kvalifiserte donorer kraftig ned, fra 104 til 50 i løpet av de siste åra, sier Skjøld til NTB.

Han mener TV 2s dokumentarserie «Livet på vent» inspirerte nordmenn til rekordhøye donornivåer i 2012, men at det nå nærmer seg normalen igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Feilslått lovendring

Han peker på lovendringen i januar, som har mye fokus på de pårørendes rett til å nekte donasjon, som en årsak til at flere lar være å donere organer.

Han får støtte av Sekowski, som mener det viktigste er å si ifra om at du ønsker å donere organene dine.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pårørende som ikke kjente til den avdødes ønsker sier ofte nei for å være på den sikre siden. Derfor er det viktigste at du lar pårørende vite at du ønsker å bli organdonor, sier han.

Også helsekomiteen på Stortinget uttrykker bekymring for den nye transplantasjonsloven, og mener «det må utredes hvorfor avslagsprosenten går ned og ikke opp slik intensjonen var».

Ildsjeler

Ifølge komiteen har Norge som nasjonalt mål å ha 30 organdonasjoner per million innbyggere i Norge, mens tallet er på vei nedover og nærmer seg 20.

I Spania er tallet til sammenligning oppe på 40. Både Skjøld og Helsekomiteen savner bedre organisering og fokus på dette ved sykehusene.

– Det er noen få ildsjeler ved sykehusene som er flinke til å spørre om organdonasjon, men når disse ikke er på jobb, blir det glemt, sier Skjøld.

Helsekomiteen mener modellen i Spania, der sykepleierne har særlig ansvar for donasjonsvirksomheten, bør utredes her i Norge. De mener også det må utpekes donoransvarlige nefrologer (nyreleger) som foretar utredning av levende givere ved alle landets sykehus.

Les også:

– Jeg er så lykkelig. Jeg kan puste igjen

Med hjerte på skjermen