UP stopper rekordmange rusede bilister

UP stopper flere rusede sjåfører, men det er gjerne tidkrevende oppdag, noe som betyr mindre tid på veien. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
UP stopper flere rusede sjåfører, men det er gjerne tidkrevende oppdag, noe som betyr mindre tid på veien. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Aldri før har Utrykningspolitiet i Nord-Norge stoppet så mange rusede sjåfører som i 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistikken viser at til og med uke 50 var 276 rusede bilister stoppet av lovens lange arm. Året før var tallet 173, melder NRK.

– Vi ser at fart og rus, mange ganger i en kombinasjon, er viktige årsaker til de ulykkene vi har. Også de mer alvorlige ulykkene, som medfører død. Derfor er dette noe vi fokuserer på. Vi har sett en liten økning på alle områder. Med unntak av rus. Her har vi sett en betydelig økning, forteller distriktsleder Geir Harald Marthinsen for UP i Nord-Norge. Han tror økningen ikke skyldes at det er flere som setter seg bak rattet når de er ruset, men at politiet jobber smartere og avslører flere.

Både regionalt og nasjonalt er rusførere et prioritert område. Nye patruljer og nye instrumenter hjelper også i satsingen. Et nytt instrument trenger bare en spyttprøve for å gi en indikasjon som enten bekrefter eller avkrefter mistanke.

– Ny teknologi har vært utslagsgivende i veldig mange av disse sakene. Vi er i stand til å oppdage sjåfører som er ruset på kokain, amfetamin, opiater, cannabis og så videre, sier Marthinsen.

Les også:

To skadd da de forsøkte å hindre fyllekjøring

UP skrev ut bøter for over 200.000 kroner

Syv av ti innrømmer: Har kjørt for fort den siste måneden

Personvernpolicy