Lege gir seg etter kritikk av alderstester for UDI

UDI-direktør Frode Forfang. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UDI-direktør Frode Forfang. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Legen Jens Grøgaard har sagt opp avtalen med Utlendingsdirektoratet om alderstesting av enslige, mindreårige asylsøkere etter kritikk fra Rådet for legeetikk, melder TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grøgaard, som har bidratt til alderstestingen av unge asylsøkere som UDI mistenker for å være eldre enn de oppgir, sier at han ikke ønsker å gå i en offentlig debatt med Rådet for legeetikk. Men han sier at han som fagmann har gjort denne jobben i seks år, basert på et vitenskapelig grunnlag.

– Det har vært en stor påkjenning for familien, og jeg ønsker å legge dette bak meg, sier legen til TV 2.

Les også: UDIs alderstest til retten

Har gjort en viktig jobb

– Jens Grøgaard har gjort en viktig jobb for oss. Når vi skal fastsette en asylsøkers identitet, er mest mulig korrekt alder viktig. Barn og unge er sårbare, slik at de har spesielle rettigheter i asylprosessen, og det vil ofte ha betydning for om de får oppholdstillatelse eller ikke, sier avdelingsdirektør Hanne Jendal i UDI.

– I de rundt 1.700 alderstestene UDI har fått utført i årets ti første måneder, har 40 prosent vist seg å være 20 år eller eldre, opplyser direktør Frode Forfang i UDI.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men direktoratet legger inn en sikkerhetsmargin på to år i sine aldersundersøkelser.

Les også: UDI ber Listhaug revurdere behandlingen av enslige asylbarn

Mange er eldre

– Når vi får et resultat fra de medisinske undersøkelsene som sier at søkeren er 19 år, vil vi sette alderen til 17, med mindre vi har andre konkrete opplysninger som tilsier noe annet, skriver Forfang på UDIs nettsted.

– Hver sjette av de rundt 1.700 som ble undersøkt i perioden januar-oktober 2016, var i denne kategorien, legger han til.

Fra neste år tar det rettsmedisinske fagmiljøet i Norge ved Oslo universitetssykehus over ansvaret for aldersvurderingene. Det er også bevilget midler til forskning på metodene for aldersundersøkelser.

– Med dette blir fagansvaret for medisinske aldersundersøkelser plassert på samme måte i Norge, Sverige og Danmark, sier Forfang.

Les også:

UDI gir ekstra støtte til barnefamilier som vil reise fra Norge

UDI legger ned nesten 1.000 asylplasser

UDI legger ned ytterligere 3.800 mottaksplasser