Heimevernet forbereder seg på å kutte 7.000 soldater

Soldater fra den nedlagte heimevernsavdelingen 016 under en øvelse. Illustrasjonsfoto: Heimevernet / NTB scanpix
Soldater fra den nedlagte heimevernsavdelingen 016 under en øvelse. Illustrasjonsfoto: Heimevernet / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Heimevernet kan miste 7.000 soldater, viser en oversikt Klassekampen har fått tilgang til. Verst går det ut over Agder og Rogaland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heimevernet forbereder et kutt fra 42.000 til 35.000 soldater i områdestrukturen. Dette skjer parallelt med at landsdelens eneste militærbase, Kjevik utenfor Kristiansand, er vedtatt nedlagt.

Agder-fylkene og Rogaland, ligger an til å få over 40 prosent av HV-kuttene, skriver Klassekampen. Nå frykter lokale heimevernsledere at Agder-fylkene blir ribbet for siste rest av militær tilstedeværelse.

– Dette får enorme konsekvenser, spesielt på Sørlandet, som i praksis blir liggende åpent uten slik beredskap verken i fred, krise eller krig, sier Knut Aall, områdesjef for Holt heimevernsområde, som omfatter kommunene Tvedestrand, Risør, Gjerstad og Vegårshei i Aust-Agder. Områdesjefen peker på at Heimevernet også løser viktige oppgaver i fredstid

– Det betyr at befolkningen i Agder ikke kan forvente å få hjelp fra Heimevernet til leteaksjoner om et barn forsvinner. Det betyr også at man ikke har samme beredskap for skogbrannslukking som før.

– Alle husker brannen i Froland – da var det stort sett Heimevernet som bidro til volum i mannskapene til slukking, sier Aall. Skogbrannen i 2008 var den største i Norge siden andre verdenskrig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden