Prosjekt: Arbeid er god medisin for psykisk syke

Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et Nav-prosjekt for psykisk syke viser at det var bedre for deltakerne å jobbe mens de ble friske enn å bli friske først og så komme seg ut i jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For fire år siden gikk Nav sammen med helsemyndighetene om å prøve en ny metode med jobb og behandling samtidig. Prosjektet, som fikk navnet individuell jobbstøtte, viste seg å være en suksessoppskrift, skriver Aftenposten.

410 personer deltok i prosjektet, og 37 prosent av dem var fortsatt i jobb etter 18 måneder. I kontrollgruppen – som fikk oppfølging, men ikke den samme individuelle jobbstøtten – var andelen 27 prosent.

Uni Research Helse, som eies av Universitetet i Bergen, konkludert med at selv personer med tunge psykiske diagnoser som schizofreni, bipolare lidelser, angst og alvorlig depresjon, har klart å komme inn i arbeidslivet ved hjelp av metoden.

– Andre land har hatt bedre resultater med disse gruppene enn vi hittil har hatt i Norge. Antakelig fordi vi her har ment at for personer med så alvorlige diagnoser er det lettere å gå rett på trygd enn å gi dem den tette oppfølgingen som kreves om de skal i jobb, sier forsker Silje Endresen Reme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Metoden med individuell jobbstøtte innebærer oppfølging i en ordinær jobb, med vanlige vilkår uten stønad fra Nav. Den skiller seg dermed fra arbeidstrening eller lignende attføringstiltak.

Les også:

Lærere vil vite mer om psykisk helse

– En av fem unge jenter sliter psykisk

– Schizofrene har ikke fått «skrudd sammen hjernen» på samme måte som andre