Soldater tvunget med til gudstjeneste

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om det skal være frivillig å gå til gudstjeneste med Forsvaret, er det soldater som føler seg presset til å delta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylig skrev en soldat til bloggen Rasjonalitet at han og tre medsoldater som ikke ønsket å delta på gudstjeneste, likevel måtte bli med på den timelange kjøreturen til kirken: Vel fremme fikk de valget mellom å delta, sitte på bakrommet eller vente ute i snøen, skriver Vårt Land.

– Vi vet at gudstjenester skal være frivillig, men tilbudet til noe alternativt og forståelsen vi blir vist er elendig, sier soldaten, som ønsker å være anonym. En sersjant spurte de fire som ikke ville delta om det var «virkelig krise» om de ble med.

– Å dra på gudstjeneste i høytiden kan spre glede og julestemning for dem som ønsker det. Men når en skal tvinges til å delta, blir det en prinsippsak for meg, sier soldaten.

Sersjanten skal ifølge soldaten ha fått beskjed fra høyere hold om at alle skulle delta, men dette avviser sjefen for Ingeniørbataljonen i nord, Per Aslak Loso.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kirkeparaden avsluttet en dag med felles oppstilling og lunsj. Vi ble for sent klar over at det var noen som ikke ønsket å delta: Dette var greit, og de fikk tilbud om å vente i et tilstøtende rom, forklarer han. Han understreker at Hæren respekterer religionsfriheten og sier det jobbes med å finne løsninger som ivaretar den enkelte, men samtidig styrker fellesskapet.

Les også:

Negative tall for Den norske kirke

– Lærere kan tvinges til å være med på gudstjeneste

Første kristne gudstjeneste på to år i irakisk by