Statoil selger oljesandvirksomheten

Statoil selger sin eierandel i oljesandprosjektene i den canadiske provinsen Alberta. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Statoil selger sin eierandel i oljesandprosjektene i den canadiske provinsen Alberta. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoil selger sin eierandel i oljesandprosjektene i den canadiske provinsen Alberta. Dermed er selskapet ikke lenger operatør for noen oljesandvirksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Statoil har undertegnet en avtale om å selge sin eierandel på 100 prosent i oljesand-prosjektene Kai Kos Dehseh (KKD) i den canadiske provinsen Alberta til Athabasca Oil Corporation, opplyser selskapet.

Salget dekker det produserende demonstrasjonsanlegget Leismer og det ikke utbygde Corner-prosjektet, i tillegg til en rekke kontrakter knyttet til Leismer-produksjonen.

– Etter denne transaksjonen vil Athabasca overta operatøransvaret for Leismer og Corner, og Statoil vil ikke lenger være operatør for noen oljesandvirksomhet, skriver selskapet.

Omstridt

Statoil har fått mye kritikk for oljesandvirksomheten og flere partier på Stortinget har tatt til orde for et nedsalg. I pressemeldingen om salget begrunnes det imidlertid først og fremst med finansielle hensyn.

– Denne transaksjonen er i tråd med Statoils strategi om porteføljeoptimalisering for å styrke vår finansielle fleksibilitet og investere i våre kjerneområder globalt, inkludert utenfor kysten av Newfoundland, Canada, sier Lars Christian Bacher, Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon internasjonalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Salget utløser en nedskrivning av regnskapsmessige verdier på mellom 500 og 550 amerikanske dollar, altså mellom 4,2 og 4,7 milliarder kroner.

– Endelig

Avgjørelsen får SV-politiker Heikki Eidsvoll Holmås til å juble.

– Endelig! Det er ti år for seint, men bedre seint enn aldri.

Han mener at dette beviser at kritikerne hadde rett og at Statoil tok feil.

– Å prøve å tjene penger på den skitneste oljen var dårlig for verden, dårlig for Norge og dårlig for Statoil. Det er bra Eldar Sætre ser ut til å velge en bedre kurs for selskapet, sier han.