Bare én av tre kvinnelige flyktninger kan forsørge seg selv

Statsråd Sylvi Listhaug (Frp) besøker Åskollen Bo og servicesenter som tilbyr arbeidstrening kombinert med introduksjonsprogram på sykehjem. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Statsråd Sylvi Listhaug (Frp) besøker Åskollen Bo og servicesenter som tilbyr arbeidstrening kombinert med introduksjonsprogram på sykehjem. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen håper en rekke tiltak skal få flere innvandrere bort fra Nav-systemet og ut i arbeid. Fersk statistikk viser at særlig blant kvinnene er det mange som ikke kan forsørge seg selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallene som Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram onsdag, viser blant annet at to av tre kvinnelige flyktninger som kom til Norge i 2000, ikke kan forsørge seg selv etter åtte år i landet. Blant mannlige flyktninger var seks av ti selvforsørget etter åtte år i Norge.

Både menn og kvinner får det imidlertid trangere økonomisk etter de første åtte årene i landet, og mønsteret gjelder uavhengig av utdanningsnivå.

Hurtigspor

Regjeringen er bekymret og varsler flere tiltak som skal få flere med innvandrer- eller flyktningbakgrunn ut i arbeidslivet.

– Funnene i rapporten viser hvor viktig det er å kvalifisere flere flyktninger for arbeidslivet. Regjeringen innfører derfor nå et «hurtigspor» inn i arbeidslivet for flyktninger som har med seg etterspurt kompetanse, og vi styrker yrkesveiledningen i flyktningmottakene, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hauglie mener dessuten at regjeringens satsing på gratis kjernetid og billigere barnehager vil gi flere kvinnelige flyktninger muligheten til å komme seg ut i jobb.

– Vi øker også bruken av lønnstilskudd, som gjør det enklere for arbeidsgivere å åpne døren for flyktninger med hull i CV-en. I tillegg prioriterer vi mer norskopplæring på arbeidsplassene, sier arbeidsministeren.

Aktivitetsplikt

Hauglie påpeker at innvandrere er overrepresentert på sosialhjelpsstatistikken, og varsler derfor aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere under 30 år fra nyttår.

– Da blir det slutt på at de unge kan heve trygd uten å yte tilbake. Det vil hjelpe flere innvandrere til å komme i arbeid og aktivitet, sier arbeidsministeren.

Ifølge SSB-tallene har inntektskravet for å regnes som selvforsørget vokst fra 151.000 kroner i 2001 til snaut 235.000 kroner i 2014. Pengene må være tjent ved lønnet arbeid eller egen næringsvirksomhet.