Mildværet og mye regn fører til skred og evakueringer

I Midt-Norge har det vært mange ras. Et bolighus i Snåsa i Nord-Trøndelag måtte evakueres på grunn av akutt skredfare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et skredvarsel fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som er bakgrunnen for evakueringen av et bolighus ved Jørstadelva i Snåsa i Nord-Trøndelag.

Kommunens ordfører utelukker ikke flere evakueringer.

– Ifølge kartene fra NVE så er det denne husstanden som er utsatt, men vi vet ikke hvordan dette utvikler seg hvis det går et skred. Dette ligger ved elva, og situasjonen i elveløpet får betydning, sier ordfører Tone Våg til Adresseavisen.

Kombinasjonen av kraftig regn med snøsmelting og milde temperaturer har ført til at NVE har sendt flere skred- og flomvarsler for de nærmeste dagene.

Stengte veier

I Sogn og Fjordane er flere veier stengt, og på fylkesvei 451 på sørsiden av Jølstravatnet stenger et 40 meter bredt ras hele veien. Raset har også tatt med seg telefonstolper, melder NRK.

Veien vil antakelig ikke bli åpnet igjen før fredag. På flere andre veistrekninger har det også vært ras og veistengninger, men torsdag ettermiddag ble disse åpnet igjen.

NVE melder om betydelig fare for snøskred – oransje nivå – både i Finnmark, Troms, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, og Hordaland.

Når det gjelder flom- og jordskred er faren noe mindre, men både i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Sør- og Nord-Trøndelag og i Hordaland er det varslet om gult nivå, som innebærer noen skredhendelser, fare for lokale oversvømmelser og høy vannføring.

Avis evakuerte

Avisa Firdaposten måtte evakuere sine lokaler da vann strømmet inn fra en stor vanndam som hadde samlet seg opp på taket av redaksjonslokalet.

Ifølge redaktør Svend Arne Vee hadde det samlet seg opp rundt 145.000 liter med vann på taket, melder NRK.

Redaksjonen har fått låne midlertidige lokaler og det skal ikke være fare for at fredagsutgaven ikke kommer ut.

– Vi er vant med å være fleksible. Og avisa kommer i postkassa på fredag, sier Vee.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden