Jurist raser mot Facebook-innlegg i kvinnegruppe:

– Fullstendig mangel på forståelse for barns rettigheter og privatliv

<p>MANGEL PÅ PERONVERN. Sara Eline Grønvold reagerer på at flere foreldre viser manglende evne til å sette barna først, og at de utleverer egne barns problemer på Facebook-gruppa.</p>
MANGEL PÅ PERONVERN. Sara Eline Grønvold reagerer på at flere foreldre viser manglende evne til å sette barna først, og at de utleverer egne barns problemer på Facebook-gruppa. Foto: Skjermdump/Dagbladet

Det sier Sara Eline Grønvold, jurist og forfatter av boken «Barn og Personvern». Hun syns det er rystende hvordan noen voksne utleverer barna sine i sosiale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grønvold referer til flere innlegg publisert på den lukkede kvinnegruppa «Hønehjørnet» på Facebook. Hun retter skarp kritikk mot voksne som viser manglende evne til å sette barna først.

REAGERER. Sara Eline Grønvold har skrevet bok om barns personvern og mener innleggene i Facebook-gruppa Hønehjørnet strider i mot dette. Foto: Frederic Boudin
REAGERER. Sara Eline Grønvold har skrevet bok om barns personvern og mener innleggene i Facebook-gruppa Hønehjørnet strider i mot dette. Foto: Frederic Boudin

– Man krenker barnas personvern, og det er faktisk endel av eksemplene som kan skade barna senere, sier juristen.

Det var Dagbladet som først omtalte saken.

Les også: – Det må være klinkende klart for alle voksne at barn har rett til et privatliv

Utleverer egne barn

Innleggene er av den personlige typen, hvor flere ønsker og trenger råd om utro menn, vanskelige småbarn og egne barns svetteproblemer.

– Jeg har en tenåringsgutt som sliter så sykt med svettelukt, det lukter kattepiss av han kort tid etter dusjing. Han bruker deodorant, men det hjelper ikke en dr*tt, noen som har noen gode råd her? spør en mor på gruppens side, med fullt navn.

Grønvold reagerer sterkt på denne måten å utlevere barna sine på, og sier hun ikke kan forstå behovet for å dele dette med andre.

– Man kan oppsøke lege, søke om råd på internett, men ikke dele under fullt navn slik at barnet også blir identifisert. Det er helt åpenbart at han kan bli mobbet for dette, sier juristen til Dagbladet.

UTLEVERER BARNA. En fortvilet mor ønsket råd for å temme sønnens raserianfall. Foto: Skjermdump/Dagbladet
UTLEVERER BARNA. En fortvilet mor ønsket råd for å temme sønnens raserianfall. Foto: Skjermdump/Dagbladet

Hun mener innleggene i stor grad kan skade barna og peker på at det som publiseres i gruppa kan regnes som offentlig. At dette krenker barnas personvern mener hun er soleklart.

Les også: «Jeg hater deg og skal drepe deg»

Sletter innlegg

«Hønehjørnet» ble opprettet i august i fjor og har i dag over 27.000 medlemmer. Administrator og grunnlegger av gruppa, Katinka Nordahl, forteller at folk ikke alltid tenker på hva de legger ut i slike grupper.

– Vi sletter ofte innlegg som blir for personlige. Folk må bruke nettvett på hva de deler, og vi har regler, sier Nordahl til Dagbladet.

Hun forklarer at gruppa i stor grad handler om å kunne søke råd hos andre, og ser ikke noe galt i at folk spør om råd i en vanskelig situasjon. Administratoren sier det kan bli aktuelt å stramme inn gruppas regler, så innleggene ikke går utover andre - da særlig innlegg som gjelder barn.

– Vi er åpne for endringer og tilbakemeldinger. Man må tenke en ekstra gang før man legger ut informasjon om barn, i og med at de kan spores, sier Nordahl. Hun ønsker at medlemmene heller legger ut slike ting anonymt på vegne av hverandre.

– Det er det beste å gjøre i slike tilfeller, sier «Hønehjørnet»-grunnleggeren.

Sett denne? Stress og sosiale medier: Kompliserte saker

PERSONLIGE INNLEGG. Det er flere som kommenterer privat om egne erfaringer på Facebook-gruppas sider. Foto: Skjermdump/Dagbladet
PERSONLIGE INNLEGG. Det er flere som kommenterer privat om egne erfaringer på Facebook-gruppas sider. Foto: Skjermdump/Dagbladet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden