Grått førjulsvær i vente

<p>REGNTUNGT. Det er meldt store nedbørsmengder i store deler av landet denne helgen.</p>
REGNTUNGT. Det er meldt store nedbørsmengder i store deler av landet denne helgen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Finn frem paraply, sydvest og støvler i helgen - det skal bøtte ned flere steder i landet. Bare i nord er det snø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om det blir snø til jul er det nok mange som tviler på, med regntunge dager på Øst- og Vestlandet.

Haldis Berge, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, tør ikke spekulere og sier det er litt for tidlig å se om snøen melder sin ankomst før julefeiringa starter for alvor eller ikke.

– Det er selvfølgelig lov å håpe, sier Berge til ABC Nyheter.

Les også: Snøen kom ikke så tidlig som du tror

Snø i nord

I nord er det allerede snødekt, men ellers i landet ser det heller dårlig ut. Det er meldt lokalt store nedbørmengder i Hordaland og Sogn og Fjordane, som har ført til at Meteorologisk Institutt har sendt ut OBS-varsel . Det er ventet 50-85 millimeter med regn på 24 timer. Også i Finnmark er det sendt ut OBS-varsel om sterk storm og snøfokk som kan føre til svært vanskelige kjøreforhold.

– I Finnmark er det en del vær de neste dagene med kraftig nordvestlig vind og snøbyger. Sånn vil det holde seg i nord frem til midten av neste uke. Det gjelder hovedsakelig Troms og Finnmark, sier Berge.

Nordland har det kjølig de og, men har ikke så mye nedbør. Der ligger det an til at det blir nedbør torsdag som gir seg utover fredagen. Sør for Lofoten blir det stort sett oppholdsvær i helgen. Oppholdsværet holder seg frem til mandag, men da kommer det nedbør også der.

Mildt og fuktig

– Vestlandet er mildest nå, med en del regn. Dette holder seg gjennom helgen og det kan se ut som det blir en liten pause fra nedbøren på mandag før det starter på igjen på tirsdag, forteller vakthavende meteorolog.

Vestlandet vil oppleve forbigående lavere temperatur på mandag, mens det på Østlandet ser ut som det blir lavest temperatur på mandag. Temperaturen går nok ned i helgen og holder seg lavere frem til onsdag.

Oppholdsvær og minusgrader

Østlandet har ifølge meteorologisk institutt oppholdsvær i vente, med en del frysende nedbør.

– Det er en viss mulighet for dette de neste dagene, lengst nord på Østlandet, men ellers er det meldt om lite nedbør i helgen. Det er mulig at det trekker inn litt nedbør ettermiddag-kveld på søndag, opplyser Berge.

Den kommende uka ser også bra ut for Østlandet rent nedbørsmessig, og temperaturene går ned på søndag eller mandag på Østafjells.

– I nord blir det trolig minusgrader fra natt til søndag, kanskje allerede natt til lørdag. Det er snakk om snøbyger i nord, der er det kaldest, sier vakthavende meteorolog.

Indre strøk av Vestlandet kan også oppleve minusgrader om det blir en oppklarning i helgen, det samme gjelder Midt-Norge.

Til tross for lavere temperaturer landet over midt i neste uke ser det foreløpig dårlig ut med hvit jul. Med bare 16 dager igjen til julekvelden får man krysse fingrene.

Les også:

Varsler flom i tre fylker

Meråkerbanen stengt etter ras

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden