Jagland møtte Putin: – Ukraina er elefanten i rommet

Russlands president Vladimir Putin (t.v.) tok tirsdag imot Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland på sitt kontor i Kreml i hjertet av Moskva. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin (t.v.) tok tirsdag imot Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland på sitt kontor i Kreml i hjertet av Moskva. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den fastlåste konflikten i Ukraina ble tema da Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland møtte Russlands president Vladimir Putin i Moskva.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Elefanten i rommet er fortsatt Ukraina. Det er det som har skapt kontroversen mellom Russland og resten av Europa. Hvis man ikke klarer å finne en vei ut av det, er det vanskelig å se hvordan man kan komme i en bedre situasjon, sier Jagland til NRK.

Han er på et to dagers besøk til den russiske hovedstaden, hvor han fikk et klart inntrykk av at russiske politikere ønsker å komme tilbake til «mer dialog og samarbeid» med Vesten.

Bakgrunn: Jagland besøker Putin i Moskva

Også Russlands forbindelser til Europarådet, demokratisk sikkerhet og menneskerettigheter ble tatt opp med Putin.

Jagland møtte tidligere på dagen den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov. Ministeren forsikret Europarådets sjef om at Russland fortsatt vil respektere avgjørelser tatt «innenfor rammene av Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen» i Strasbourg, ifølge NRK. Russere som føler seg urettferdig behandlet av russiske domstoler, kan henvende seg til Strasbourg-domstolen.

Også møter med sentrale russiske folkevalgte sto på Jaglands program. Onsdag taler han til de russiske ombudsmennenes årlige konferanse og deltar på en mottakelse i anledning den internasjonale menneskerettighetsdagen.

Les også:

Solberg: – Demokratiet er under press

Stoltenberg håper på hjelp fra Jagland i Tyrkia

Jagland skal gi ut biografi på Cappelen Damm

Personvernpolicy