Sørkoreansk avhopper hevder de lurte nobelkomiteen

Sør-Koreas tidligere president Kim Dae-jung vant Nobels fredspris i år 2000. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Sør-Koreas tidligere president Kim Dae-jung vant Nobels fredspris i år 2000. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

 I flere år skal det ha pågått en storstilt og velregissert kampanje for å skaffe Nobels fredspris til Sør-Koreas tidligere president Kim Dae-jung, skriver en avhopper fra sørkoreansk etterretning i ny bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette kan være en av de største bestikkelsessakene i historien, sier Kim Ki-sam, avhopper fra Sør-Koreas etterretningstjeneste National Intelligence Service (NIS) til NRK.

I boken «Jakten på Nobels fredspris», som gis ut på norsk denne uken, forteller han og den amerikanske journalisten og forfatteren Donald Kirk om målbevisst bearbeiding av norske samfunnstopper for å sikre Dae-jung fredsprisen.

Dae-jung vant Nobels fredspris i år 2000 for sitt arbeid for demokrati og menneskerettigheter i Sør-Korea og Øst-Asia generelt, samt for fred og forsoning med Nord-Korea.

Les også: NRK beklager Nobel-tabbe

– Smøre nøkkelpersoner

Etteretningstjenesten NIS fikk jobben med å lede et topphemmelig prosjekt, kalt Nobel-prosjektet, som gikk ut på å smøre nøkkelpersoner i Nobelkomiteen uten at de selv var klar over det.

Ifølge boka var Gunnar Stålsett og Geir Lundestad hovedmål for kampanjen.

Overfor NRK holder begge to fast ved at beslutningen om å gi Dae-jung fredsprisen ble fattet basert på fakta og ikke på bakgrunn av Sør-Koreas angivelige lobbyvirksomhet.

Les også: Flere spekulerer i russisk fredspris i år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden