Søreide: – Viktig med stabilitet i forholdet til Russland

<p>Forsvarsminister Ine Søreide Eriksen.</p>
Forsvarsminister Ine Søreide Eriksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det er viktig med stabilitet i NATOs forhold til Russland, fastslår forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), som lørdag møter en rekke forsvarstopper i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eriksen Søreide deltar på konferansen Reagan National Defense Forum, og skal blant annet ha samtaler med tidligere forsvarsminister og CIA-sjef Leon Panetta. Hun skal også møte lederen for forsvarskomiteen i Representantenes hus, republikaneren Mac Thornberry.

Hun regner med at Donald Trumps valg av forsvarsminister, den pensjonerte generalen James «Mad Dog» Mattis, vil bli hyppig diskutert på konferansen.

– Han har hatt en rekke viktige posisjoner, og mange i det norske forsvaret har opplevd at han er en god person å samarbeide med, sier Eriksen Søreide på telefon til NTB.

Les også: Russland trekker tilbake støtten til ICC

Marinesoldater på Værnes

Mattis har bakgrunn fra USAs marineinfanteri, og Eriksen Søreide påpeker at Norge kommer til å styrke samarbeidet med denne amerikanske forsvarsgrenen. Over 300 marineinfanterister skal etter planen utplasseres på Værnes i Trøndelag – noe Russland har reagert sterkt på.

Donald Trump har tatt til orde for et bedre forhold mellom USA og Russland, og under valgkampen ble han anklaget for å motta skjult russisk støtte. Eriksen Søreide mener imidlertid det er for tidlig å si om det blir noen endring i amerikansk politikk overfor Moskva.

Les også: Storskog-asylsøkere får behandlet søknadene i Norge

– Mange stemmer

– Jeg tror alle gjør klokt i å vente til Trumps administrasjon er innsatt og deretter se hvilken linje de legger seg på. Det er mange ulike stemmer blant dem som så langt er utpekt til stillinger i administrasjonen, sier hun.

Forsvarsministeren understreker likevel at stabilitet i forholdet til Russland er viktig både for Norge og våre allierte.

I valgkampen kom Trump også med kritikk av NATO-samarbeidet. Eriksen Søreides inntrykk er at hovedbudskapet hans var at europeiske land må bidra mer til finansieringen av alliansen – noe amerikanske presidenter har vært opptatt av i flere tiår.

Les også: Søreide avfeier russisk kritikk av Værnes

Søreide står foran nye tøffe fosvarsforhandlinger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden