Tidligere Yara-sjef frikjent for korrupsjon

Konsernsjef Thorleif Enger fotografert da han sommeren 2008 la fram sitt siste kvartalsregnskap som toppleder i Yara konsernet. Foto: Morten Holm / NTB SCANPIX
Konsernsjef Thorleif Enger fotografert da han sommeren 2008 la fram sitt siste kvartalsregnskap som toppleder i Yara konsernet. Foto: Morten Holm / NTB SCANPIX Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Tidligere Yara-direktør Thorleif Enger er i Borgarting lagmannsrett frikjent for korrupsjon, melder Aftenposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yara-saken:

* Yara er verdens største leverandør av mineralgjødsel med over 7.600 ansatte og virksomhet i flere enn 50 land.

* I april 2011 varslet Yara Økokrim om mulig korrupsjon knyttet til et prosjekt i Libya.

* I januar 2014 vedtok Yara et forelegg på 295 millioner kroner fra Økokrim for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Yara har erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner.

* Blant annet ble 5 millioner dollar lovet den libyske oljeministerens sønn. 1,5 millioner dollar ble utbetalt til en konto som sønnen disponerte i Sveits.

* 3 millioner dollar ble lovet sønnen til en høytstående indisk tjenestemann. Høsten 2007 ble 1 million dollar utbetalt via selskaper og kontoer i Liberia, Hongkong og Jomfruøyene.

* Økokrim mener bestikkelsene var forankret i konsernets tidligere ledelse og tok ut tiltale. Fire personer i den tidligere toppledelsen, inkludert konsernsjef Thorleif Enger, ble i fjor sommer dømt til mellom to og tre års fengsel for forholdene.

* Både de fire tiltalte og påtalemyndigheten anket saken. Ankesaken startet 23. august i Borgarting lagmannsrett.

Pensjonert konsernsjef Enger og to andre som satt tiltalt i korrupsjonssaken, tidligere konserndirektør Tor Holba og tidigere direktør for Yaras vekststrategi, Daniel Clauw, ble fredag frikjent av juryen i lagmannsretten, melder både Aftenposten og DN.

– Juryen konkluderer med at det har funnet sted grov korrupsjon i både India og Libya, og at den tidligere juridiske direktøren er ansvarlig for dette. At de tre andre tiltalte er frikjent for de samme forholdene tar vi til etterretning, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland til NTB.

Korrupsjonen de fire har stått tiltalt for, har gått ut på at Yara skal ha utbetalt bestikkelser til sønner av høytstående tjenestemenn i Libya og i India i bytte mot lettere markedsadgang og ekspansjon i de to landene.

Les også: Alle de tiltale i Yara-saken nektet straffskyld

Tre års fengsel

– Nå har lagretten trukket sine konklusjoner, og de er delvis annerledes enn det tingretten gjorde, og det respekterer vi selvsagt, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til Aftenposten.

Yara-saken ble omtalt som Norges mest alvorlige korrupsjonssak noensinne da rettssaken gikk for Oslo tingrett. I tingretten ble Enger, samt tidligere juridisk direktør Wallace og tidligere konserndirektør Holba, dømt for begge forholdene om korrupsjon i Libya og India. Daniel Clauw ble dømt for India-forholdet, men frikjent i Libya-saken.

Enger fikk strengest straff med tre års fengsel, mens de tre medtiltalte fikk mellom to og to og et halvt års fengsel. Alle de fire anket.

Nå har juryen i lagmannsretten endelig avgjort skyldspørsmålet. Høyesterett må eventuelt slå fast at det er skjedd en saksbehandlingsfeil og beordre ny behandling i lagmannsretten.

Var pensjonert

Behandlingen i Borgarting lagmannsrett startet slutten av august. De fire tiltalte nektet nok en gang straffskyld.

I januar 2014 vedtok Yara et forelegg på 295 millioner kroner fra Økokrim for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Yara har erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner.

Thorleif Enger var administrerende direktør for gjødsels- og kjemikalieselskapet Yara fra 2004 til 2008. Han satt også som toppsjef i en årrekke i Hydro Agri, forløperen til Yara. Han hadde gått av med pensjon da han i 2012 ble pågrepet, siktet av Økokrim for grov korrupsjon.

Les også:

Aftenposten: Yara betalte 2,6 millioner dollar i bestikkelser

Yara saksøkes for 1,2 milliarder kroner

Tidligere Yara-topper får opptil tre års fengsel

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden