Det blir ingen hvit start på julemåneden

Dersom man ikke befinner seg i høyden, er det ikke mye som minner om vintervær i Norge. Det eneste som minner oss om at det snart er jul, er julepynten som har begynt å vise seg «her og der». Bildet er fra 2015 og viser en oppblåsbar nisse i Nittedal. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Dersom man ikke befinner seg i høyden, er det ikke mye som minner om vintervær i Norge. Det eneste som minner oss om at det snart er jul, er julepynten som har begynt å vise seg «her og der». Bildet er fra 2015 og viser en oppblåsbar nisse i Nittedal. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Dersom du vil ha en hvit start på desember, må du komme deg opp i høyden, skal vi tro meteorologene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ja, hadde det bare vært så vel, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss på spørsmål om Meteorologisk institutt feirer dagen med godt vintervær over det ganske land.

Meteorologisk institutt fyller i disse dager 150 år, men kan dessverre ikke love en hvit start på desember for folk flest.

Skal man oppleve noe som ligner på vinter, må man opp i høyden, er rådet fra statsmeteorologen.

Les også: Snøen kom ikke så tidlig som du tror

Minussiden

Folk på Østlandet starter helgen med mulighet for spredte snøbyger lørdag, men mengden snø vil dessverre ikke være nok til å lage noe som ligner på en snømann.

Heller ikke de kommende dagene etter dette vil det bli hvit nedbør, da det fra søndag er ventet for det meste opphold. Temperaturene legger seg så vidt på minussiden i helgen før gradestokken kryper opp på plussiden i starten av den kommende uken.

På Sørlandet og i Telemark ser det ut til å bli en helg med pent vær med lite eller ingen nedbør. Også her er det plussgrader i vente.

Les også: Vinterføre: En av ti krasjer på sommerdekk

Vind og nedbør

Lørdag er det sørøstlig vind og litt nedbør som er i vente på Vestlandet. Dette kan komme som snøbyger i indre og høyere strøk, skal vi tro meteorologen.

Søndag ventes det litt regn som vil komme som snø over 500 til 700 meter. Det vil komme mest nedbør nord for Sognefjorden.

– For Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal ventes det lørdag enkelte byger først på dagen, med sludd og snøbyger. Dette vil komme som regn i ytre strøk, sier Gislefoss.

Han sier det fra Sogn og nordover vil bli økende nedbør fra sen ettermiddag, med regn på kysten, og sludd og snø i indre- og høyereliggende strøk.

Gislefoss legger til at det søndag ventes periodevis stiv kuling på kysten. Nedbøren vil komme som snø fra 600 til 800 meter.

Les også: Minus 31,1 grader i Folldal - kaldeste så langt i høst

Sludd og snøbygger

I Nordland og Trøndelag starter helgen med enkelte sludd og snøbyger. Dette vil roe seg fra kvelden, og det ventes da stort sett oppholdsvær. Fra søndag ventes det sørvestlig stiv kuling på kysten, før vinden dreier nordvest søndag kveld.

– Det ser ut til at det blir mye nedbør sør for Bodø, og nedbøren kommer som snø over 800 meter, sier Gislefoss.

Troms og Finnmark får enkelte snøbyger lørdag med nordøstlig vind. Søndag øker vinden til sterk kuling på kysten med sludd og snø, før nedbøren går over til regn i lavlandet.

Les også:

November-snø for første gang på 54 år

Slik kommer du lengre med elbilen i vinter

Forsikringsselskap vil ha påbud om vinterdekk. NAF er uenig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden