Hæren vil stanse spionasje mot Forsvaret

Hæren ønsker seg skarpere tiltak mot spionasje. Her ser vi soldater fra 2. bataljon innsettes med Bell 412 helikoptre, tilhørende 339 Skvadron i Luftforsvaret, under øvelse i Finnmark. Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren/Forsvarets mediesenter / NTB scanpix
Hæren ønsker seg skarpere tiltak mot spionasje. Her ser vi soldater fra 2. bataljon innsettes med Bell 412 helikoptre, tilhørende 339 Skvadron i Luftforsvaret, under øvelse i Finnmark. Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren/Forsvarets mediesenter / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hæren ønsker seg flere virkemidler for å stanse spioner. Dagens lovverk holder ikke mål, mener de.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dagens trusselbilde, og den teknologiske utviklingen, gjør det naturlig å se på lover og forskrifter som omhandler vår virksomhet, sier brigader og stabssjef i Hæren, Ingrid Margrethe Gjerde, til NRK.

I løpet av to uker i november overvåket minst ti ukjente droner den store militærøvelsen Rein 2 som Forsvaret hadde med soldater fra U.S. Marines i indre Troms. Politiets sikkerhetstjeneste etterforsker saken.

I en høringsuttalelse til Forsvarsstaben (FST) skriver Hæren at den ønsker seg et forbud mot uidentifiserte droner.

– Vi vurderer om det er behov for en forskrift som tydeliggjør hvordan vi skal skjerme våre installasjoner og objekter, sier hun.

Gjerde mener dagens midlertidige lov om kontroll med geografisk informasjon er utdatert. Hæren må også ha forbud mot fotografering og innhenting av informasjon for å beskytte militære områder og anlegg.

– I tillegg er det behov for politimyndighet som gjør av Forsvaret selv kan håndheve et slikt forbud, mener hun.

Les også:

Hæren og Heimevernet kan bli slått sammen

Forsvaret jakter ukjente droner over NATO-øvelse

Enorm interesse for å jobbe på Norges mest eksotiske plass

Personvernpolicy