Storskog-asylsøkere får behandlet søknadene i Norge

En kvinne med sykkel og koffert passerer den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
En kvinne med sykkel og koffert passerer den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Asylsøkerne som kom over grensen fra Russland i fjor og som ikke lenger har gyldig visum til Russland, får behandlet søknadene sine i Norge. Det er klart etter at Justisdepartementet onsdag kom med en ny instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 1.300 asylsøkere er ifølge TV 2 blitt avvist etter den nå forlatte Storskog-instruksen, som sa at det var trygt for dem å reise tilbake til Russland og søke asyl der.

Dette gjelder asylsøkere som hadde multivisum eller midlertidig oppholdstillatelse i Russland, men russiske myndigheter har nektet å ta imot dem. De fleste i denne gruppen er syrere.

Justisdepartementet understreker at praksisendringen ikke gjelder asylsøkere som kom fra Russland og fortsatt har gyldig visum til landet. Den nye instruksen er begrunnet med at retur til Russland ikke lenger anses praktisk mulig for denne gruppen.

– På bakgrunn av en praksisforeleggelse fra UDI, har Justis- og beredskapsdepartementet i dag gitt en ny instruks til UDI og Utlendingsnemnda (UNE) som innebærer at asylsøkere som kom over Storskog høsten 2015 og som har flerreisevisum eller oppholdstillatelse i Russland som har løpt ut i tid, kan få sin asylsøknad behandlet i Norge, heter det i den nye instruksen.

Les også:

Politiet ber Listhaug om å endre Storskog-instruksen

Første asylsøker til Storskog på nesten ti måneder

Storskog-asylsøker fikk avslag

670 av Storskog-asylantene uttransportert