Bønder vil ha bedre MRSA-informasjon

Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

MRSA-funnet i Buskerud tidligere i uka har skapt uro blant bøndene i fylket. De etterlyser bedre informasjon fra Mattilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi i næringen etterlyser råd og krav fra myndighetene om hvordan vi bør opptre. Vi mener Mattilsynet, før de sendte ut pressemelding om funnet, i det minste burde stått klare med et informasjonsskriv til gårder med storfebesetninger i nærområdet, sier fylkeslederen i Bondelaget i Buskerud, Egil Hoen, til Nationen.

Mandag ble det kjent at det for første gang er påvist antibiotikaresistente bakterier i melkekyr i Norge. MRSA-smitten ble påvist i Søndre Buskerud hos ei ku med jurbetennelse, etter melkeprøver bonden har tatt selv.

Bakgrunn: Antibiotikaresistente bakterier påvist i melkekyr

Veterinærinstituttet har analysert prøvene og bekreftet funn av smitte hos to kyr i besetningen på gården.

Mattilsynet har iverksatt tiltak for å unngå videre smitte, og besetningen er ilagt restriksjoner som innebærer at ingen dyr får slippe ut eller inn av gården.

Ifølge Hoen er andre bønder i området bekymret og redde for at de kan ha vært eksponert for smitte fra den aktuelle besetningen.

– Uavhengig av hvor stor eller liten smitterisikoen er, sitter det nå mange bønder som er nervøse og som har mange spørsmål, sier Hoen.

Mattilsynet medgir at de kanskje har undervurdert behovet for informasjon i forbindelse med MRSA-funnet og opplyser at de tirsdag sendte et informasjonsskriv til Bondelaget i Buskerud.

Les også:

Én av ti friske bærer dødelige bakterier

Rapport: Superbakterier vil ta ett liv hvert tredje sekund i 2050

Høie advarer likevel om resistensfaren ved helsereiser

Personvernpolicy