Politiet avfyrte flere skudd mot 35-åring

Politiets gule bevismarkeringer på stedet der en mann ble skutt av politiet i Kristiansand natt til søndag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Politiets gule bevismarkeringer på stedet der en mann ble skutt av politiet i Kristiansand natt til søndag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Politiet vil ikke si hvor mange skudd de løsnet mot 35-åringen som døde av skuddskader i Kristiansand natt til søndag, men ifølge Fædrelandsvennen er det funnet mange tomhylser på stedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saker der politiet har drept:

* 27. november 2016: Politiet i Agder skjøt og drepte en 35 år gammel mann i Kristiansand. Politiet etterforsker mannen for drapsforsøk mot politiet. Spesialenheten etterforsker om politiet har gjort noe straffbart.

* 26. september 2015: Politiet skjøt en mann i en boligblokk på Ottestad i Stange kommune i Hedmark. Mannen døde, mens en politimann fikk alvorlige skuddskader. Spesialenheten har kommet fram til at politiet ikke gjorde noe galt.

* Skui i Bærum 2006: En 33-årig mann med hagle forskanset seg etter to timers politijakt under en garasje på Skui i Bærum 22. april. Mannen døde etter å ha blitt truffet med ett skudd i hodet. Spesialenheten etterforsket og senere henla saken som «intet straffbart forhold anses bevist».

* Larvik 2005: En 34 år gammel mann ble skutt og drept av politiet da han truet med en kjøttøks i Larvik sentrum 18. mai. Saken ble henlagt av Spesialenheten som slo fast at det ikke hadde skjedd noen straffbar handling fra politiets side.

På få kvadratmeter på åstedet på Gartnerløkka i Kristiansand satte politiets kriminalteknikere opp totalt 15 gule bevismarkeringer, og ved halvparten av markeringene lå det tomhylser, skriver Fædrelandsvennen.

Ifølge avisen stammer tomhylsene i veibanen fra politiets tjenestevåpen – enten avfyrt med pistol eller MP5 – som begge er kaliber 9mm. Begge våpnene har som standard 15 skudd i magasinene.

Politiet vil ikke kommentere hvor mange skudd som ble avfyrt.

Kulehull

Politiet valgte å bevæpne seg etter tips fra publikum om mannen natt til søndag, og politiet tok opp forfølgelsen av en bil. Ifølge stabssjef Bård Austad i Agder politidistrikt var 35-åringens befatning med våpen av «en sånn art at de måtte kontrollere hva det var».

Før politiet fikk stoppet 35-åringen i 5-tiden, hadde han skutt mot dem. Politiet vil ikke si om det ble løsnet skudd mot mannen mens han kjørte bilen, eller om alle skuddene ble avfyrt etter at bilen hadde stanset på Gartnerløkka, sentralt i Kristiansand.

Bilder fra åstedet viser at bilens bakrute er knust, og det er også et kulehull på førersiden av frontruten.

Les mer: Kristiansand-drapet: – Etterforskes som drapsforsøk på politiet

Drapsforsøk

– I løpet av en periode på 17-18 minutter var det flere kontakter mellom politipatruljene og den mistenkte. Ved en av disse anledningene skjøt han mot politiet, sa Austad på en pressekonferanse søndag.

Politiet er klare på at de oppfattet skytingen mot dem som drapsforsøk. Politiet er også tydelige på at det var 35-åringen som skjøt først.

– Politifolkene opplever dette som en nødvergesituasjon og skyter den mistenkte, sa Austad.

Mannen ble truffet av flere skudd, blant annet i overkroppen og armen. Han døde av skuddskadene.

Les mer: Politiet drepte 35-åring i Kristiansand: – Skjøt i nødverge

Spesialenheten

Spesialenheten for politisaker reiste søndag til Kristiansand og ser for seg flere dager med etterforskning der de blant annet skal få bistand fra Kripos. Spesialenhetens jobb er å finne ut om politiet har gjort noe straffbart.

– Vår oppgave er å bringe på det rene bakgrunnen for oppdraget og hva som faktisk skjedde, hvor mange skudd som ble avfyrt og hvem som skjøt, sier Liv Øyen, som leder etterforskningsavdelingen i Øst-Norge, til NTB.

Begge de to polititjenestemennene som skjøt mot 35-åringen, er tatt ut av operativ tjeneste. De er ikke suspendert, men i forbindelse med avhørene har de status som mistenkt.

35-åringen er etnisk norsk, kommer opprinnelig fra Vennesla og etterlater seg fire barn. Mannen beskrives som en ivrig jeger og våpeninteressert. Han er tidligere straffedømt, men forholdet ligger rundt ti år tilbake i tid.

Personvernpolicy