Solberg kan kutte reisen i nord

Tiden er i ferd med å renne ut for statsminister Erna Solberg (H). Mandag er det kun én uke igjen før Stortinget skal vedta statsbudsjettet, og noen avtale med samarbeidspartiene er ennå ikke på plass.
Tiden er i ferd med å renne ut for statsminister Erna Solberg (H). Mandag er det kun én uke igjen før Stortinget skal vedta statsbudsjettet, og noen avtale med samarbeidspartiene er ennå ikke på plass. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) kan komme til å avbryte sitt besøk i Nord-Norge og Trøndelag mandag. Budsjettforhandlinger i dvale frustrerer på begge sider av bordet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg vil at vi skal finne en løsning, men da må regjeringen være villig til å diskutere ideene vi andre har, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun droppet selv en planlagt tur til hjembygda Overhalla i helgen, men konstaterer at statsministeren velger annerledes. Én uke før Stortinget vedtar rammene for neste års statsbudsjett mandag er Erna Solberg i Mo i Rana og Mosjøen, før hun etter planen skal ta Hurtigruten fra Brønnøysund til Rørvik.

Les også: Hareide advarer Solberg mot å ta KrF for gitt

KrF-kritikk

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Solberg burde ha droppet deler av turen, noe hun selv har åpnet for.

Søndag får NTB bekreftet fra Statsministerens kontor at besøket ved Widerøe Internet i Mosjøen klokken 12.45 skal gjennomføres i henhold til planen. Om hun drar rett til Oslo etterpå er ikke avgjort, men det framsto søndag som mest sannsynlig.

Foruten at båtreisen da går fløyten, vil det heller ikke bli noe av treffet med DDEs Bjarne Brøndbo i Namdal eller de påfølgende besøkene hos Bioforsk, St. Olavs hospital og Enova.

Les også: Støre mer populær enn Solberg

Etter det NTB får opplyst er det ikke bestemt noe nytt forhandlingsmøte mellom de fire partilederne, men mandag kveld peker seg altså ut som en mulighet. Toppene har ikke møttes siden tirsdag i forrige uke.

Frustrasjon

I en tale til nominasjonsmøtet i Oslo Venstre lørdag beskrev Trine Skei Grande budsjettforhandlingene som det vanskeligste hun noensinne har vært med på. Hun kaller det en kjempetabbe av regjeringen å stille ultimatum om bilpakken og sier det gjøres forsøk på å splitte de to støttepartiene.

– Det er krefter i Frp som tydelig vil ha Venstre ut av dette samarbeidet. Det er veldig korttenkt, framholder hun.

Grande har imidlertid ingen tro på at KrF vil sikre regjeringen flertall for statsbudsjettet uten Venstre. Nøkkelen til samarbeidspartienes makt er at de holder sammen, sier hun.

– KrF er det eneste partiet som har hatt en statsminister som har gått av på en miljøsak. KrF har vedtatt en regjering uten Frp, og da blir det krevende om de alene skulle sikre en regjering med Frp, poengterer Grande.

Les også: Regjeringen i krisemøte om budsjett

Ringerunde

Ifølge NRK har regjeringspartiene i helgen ringt opposisjonen for å forsikre om at det blir en avklaring rundt statsbudsjettet før uken er over.

– Vi har ringt og informert om at vi vil bidra til at opposisjonen skal få tid til å gjøre sine vurderinger, at regjeringen ikke skal drive noe hastverksarbeid inn mot finansdebatten, sier Frps Harald Tom Nesvik til kanalen.

Frp-leder Siv Jensen sier til NTB at hun har tro på en avtale med alle fire partiene, men søndag framsto forhandlingene som like fastlåst som før.

Riktignok skal Venstre etter det NTB kjenner til ha godtatt et drivstoffpåslag på 50 øre samlet, mot at dieselprisen blir høyere og bensinprisen lavere enn i regjeringens opprinnelige opplegg. Samtidig krever partiet endringer i CO2-avgiften, som gir utslag på pumpeprisen. Krav om kutt i motytelsene til bilistene på i alt 900 millioner kroner bidrar også til steile fronter.

Personvernpolicy