Bråten-drapet: Ber om fire uker for siktet 32-åring

Bare noen få meter fra porten inn til hjemmet sitt i dette hybelhuset i Oslo sentrum ble Egil Tostrup Bråten funnet knivstukket en novembernatt i 2002. To menn er nå pågrepet og siktet for drapet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Bare noen få meter fra porten inn til hjemmet sitt i dette hybelhuset i Oslo sentrum ble Egil Tostrup Bråten funnet knivstukket en novembernatt i 2002. To menn er nå pågrepet og siktet for drapet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Den 32 år gamle mannen som er siktet for drapet på Egil Tostrup Bråten i Oslo i 2002, samtykker i varetektsfengsling. Han begjæres fengslet for fire uker med brev- og besøkskontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken avgjøres ved kontorforretning i løpet av fredag, får NTB opplyst ved Oslo tingrett. Det innebærer at partene ikke behøver å møte.

Sent torsdag kveld ble ytterligere en mann pågrepet i saken. Han er 30-år gammel og er, i likhet med sin medsiktede, dømt en rekke ganger for vold, ran og tyveri. Begge er norske statsborgere, men den eldste har tyrkisk bakgrunn.

– Jeg har snakket med min klient, sier hans forsvarer, advokat Vegard Aaløkken, til NTB.

Politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt opplyser til NTB at 30-åringen vil bli avhørt fredag, og at varetektsfengsling vil bli vurdert på ordinær måte lørdag.

Politiet tar sikte på å komme i gang med avhøret i løpet av kort tid og legger opp til å kommentere rundt avhøret senere fredag.

Bakgrunn: Mann (32) siktet for 14 år gammelt drap i Oslo

Mange dommer

32-åringen er allerede dømt rundt ti ganger, mens den to år yngre mannen har færre dommer. De to var henholdsvis 18 og 16 år gamle da 23 år gamle Bråten ble drept med et knivstikk.

Yngstemann ble i 2002 blant annet dømt for å ha båret en vinopptrekker med et 6 centimeter langt knivblad i slutten av september samme år. I løpet av 2002 og 2003 var han inne for domstolene fire ganger.

Den eldste av de to har langt flere dommer som strekker seg fra 2002 til 2011. I midten av oktober 2002 var han involvert i et ran på Majorstua i Oslo utført av fire-fem stykker. En av dem sa han hadde kniv og en annen pistol.

Begge har vært involvert i såkalte barneran der de blant annet stjal mobiltelefoner og truet til seg pinkoder for å tømme bankkontoer via minibankautomater. Dette oppnådde de ved å opptre i mindre gjenger, velge seg ut jevnaldrende ofre som de så truet og kunne utsette for vold hvis de ikke oppnådde det de ønsket.

Les også: Ransdømte pågrepne for Bråten-drapet

Sennepsflaske og OL

Bare tre dager etter at Bråten ble drept natt til mandag 18. november samme år, ble 30-åringen dømt for å ha kastet en sennepsflaske mot en annen mann inne i en Narvesen-kiosk. Tuppen på flaska brakk og ble stående igjen i tinningen til den andre som måtte sy to sting på legevakta.

Det var også ved denne anledningen han bar vinopptrekkeren med kniv samt en softgun i Vaterlandsparken. Straffen ble satt til 120 dager betinget fengsel. Han fikk sin siste dom høsten 2003 da han ble dømt for vold og medvirkning til knivstikking.

Ifølge VG fikk han orden på livet sitt etter den siste dommen og fant tilbake til idretten hvor han som 12-åring hadde blitt landsmester. Han satset mot OL og ble regnet som ett av de største talentene innen den aktuelle sportsgrenen. Han oppnådde imidlertid aldri drømmen om OL-deltakelse.

30-åringen ble pågrepet torsdag kveld etter at 32-åringen, som ble pågrepet onsdag, ba om et nytt avhør der han sa at han var på stedet da Bråten ble drept.

De to mennene vokste opp sammen på Romsås i Oslo og bodde like ved hverandre. Begge var en del av kameratgjenger som begikk ran i byen, men de er ikke tidligere dømt i samme sak.

Les også: Bråten-drapet: Ny pågripelse etter avhør

Personvernpolicy