Ransdømte pågrepne for Bråten-drapet

Politiinspektør Grete Lien Metlid informerte torsdag kveld om etterforskningen av drapet på Egil Tostrup Bråten. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Politiinspektør Grete Lien Metlid informerte torsdag kveld om etterforskningen av drapet på Egil Tostrup Bråten. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Begge de to pågrepne etter drapet på Egil Tostrup Bråten i Oslo i 2002 er dømt for ran og andre straffbare forhold på den tiden drapet skjedde. De to var 16 og 18 år gamle på drapstidspunktet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge VG vokste de to, som er siktet for drap eller medvirkning til drap, opp i nærheten av hverandre i Oslo. Flere medier melder at de er dømt for flere forhold som ble utført i perioden rundt 2002. 30-åringen som ble pågrepet torsdag, omtales i en av dommene som barneraner.

Utviklingen i Bråten-saken tok en dramatisk vending torsdag da politiet opplyste om en ny pågripelse på slutten av pressekonferansen i forbindelse med at 32-åringen ble pågrepet onsdag.

– En 30 år gammel mann er pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap. Han er fra Oslo og ble pågrepet i Oslo torsdag kveld, sa politiinspektør Grete Lien Metlid til NTB.

På pressekonferansen ble det opplyst at 32-åringen i avhør torsdag «knytter seg til hendelsen». Politiet ønsker ikke å opplyse om det er opplysninger fra avhøret som førte til pågripelsen av 30-åringen.

Les mer: Mann (32) siktet for 14 år gammelt drap i Oslo

Ran og vold

Politiet regner med å avhøre 30-åringen som ble pågrepet torsdag, på fredag. Han skal ifølge VG være dømt for flere straffbare forhold, blant annet legemsfornærmelse og to ran, i 2002 da drapet på Bråten skjedde. Han var bare 15 år da han sammen med flere andre stjal mobiltelefoner fra jevnaldrende ved bruk av trusler.

Politiets hovedteori har hele tiden vært at 23 år gamle Egil Tostrup Bråten fra Hedmark ble drept i forbindelse med et ran. Et vitne har fortalt at han så to menn som kan ha forfulgt Bråten da han var på vei hjem den aktuelle natten. Flere vitner skal ha hørt krangling rundt tidspunktet da drapet fant sted.

Les mer: Bråten-drapet: Ny pågripelse etter avhør

Under cover-operasjon

Også 32-åringen som ble pågrepet onsdag, er dømt for ran begått samme året som Bråten ble drept. Ifølge NRK hadde mannen allerede for tre år siden status som mistenkt i Bråten-saken. Han pekte seg ut som såkalt moduskandidat på grunn av tidligere volds- og ransdommer, og ble avhørt uten å bli konfrontert med saken.

Ifølge flere medier ble det satt i gang en såkalt undercover-operasjon mot ham, der spanere prøvde å nærme seg ham for å få opplysninger. Operasjonen skal imidlertid ikke ha gitt resultater. Det er ikke kjent hva som førte til at 32-åringen ble pågrepet onsdag. På pressekonferanen torsdag ble det opplyst at han etter lange avhør torsdag «knyttet seg til hendelsen».

Poltiinspektør Metlid sa det hadde vært krevende for den siktede.

– Han har gitt uttrykk for sympati med de pårørende og sagt at det har vært vanskelig for ham å bære på dette i 14 år.

Mannen samtykker i fengsling, men erkjenner ikke straffskyld. Forsvarer Vidar Lind ønsker ikke å utdype hvordan hans klient knytter seg til hendelsen.

Personvernpolicy