Krekar tapte i Høyesterett

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett har forkastet anken i Krekar-saken. Avgjørelsen er enstemmig. Mulla Krekar ble onsdag formiddag pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed kan Krekar utleveres til Italia.

Pågripelsen kommer etter at Høyesterett har besluttet at vilkårene for utlevering er til stede.

– Formålet med pågripelsen er å sikre en eventuell utlevering, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Aftenposten.

Krekar er siktet for terrorplanlegging i Italia, og han er begjært utlevert fra Norge til Italia.

Torsdag blir han trolig framstilt for varetekt torsdag grunnet fare for at han vil unndra seg rettsforfølgelse i Italia, melder TV 2 .

Les kjennelsen fra Høyesterett her

Anundsen varsler rask avgjørelse

– Justisdepartementet skal nå så raskt som mulig avgjøre om utleveringsbegjæringen skal etterkommes eller ikke, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Statsadvokat Marit Bakkevig kommenterer Høyesteretts avgjørelse slik.

– Påtalemyndigheten tar til etterretning at Høyesterett har forkastet anken, sier Bakkevig til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå blir det opp til Justisdepartementet å fatte selve utleveringsvedtaket.

– Nå har domstolene tatt stilling til at lovens vilkår for å utlevere mulla Krekar er oppfylt, og da er det departementet som skal ta stilling til om utlevering faktisk skal skje, sier hun.

Les også: Ekspert: – Ikke overrasket over Krekar-avgjørelse

Meling: – Vi er overrasket

Krekars advokat Brynjar Meling gir ikke opp kampen for sin klient til tross for at Høyesterett nå har forkastet anken.

– Vi klager selvsagt dette inn til departementet. Så skal det vel ikke mye fantasi til for å se for seg hva slags reell behandling han får der, sier Meling til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meling sier at han jobber med en klage til Justisdepartementet på beslutningen om å utlevere Krekar til Italia.

– Vi er overrasket og stiller oss undrende til at Høyesterett ikke vil høre bevisførselen vi hadde. De viser at tingretten og lagmannsretten har blitt ført bak lyset med tanke på bevisene, sier Meling til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har mottatt utleveringsbegjæring

Mulla Krekar ble onsdag formiddag pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
Mulla Krekar ble onsdag formiddag pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix

Krekar ble pågrepet natt til 12. november i fjor i forbindelse med en aksjon der politi i flere europeiske land samarbeidet, etter ønske fra italiensk politi. 30. november mottok Norge utleveringsbegjæringen.

Justis- og beredskapsdepartementet ved justisminister Anders Anundsen (Frp) mottok begjæringen om utlevering fra italienske myndigheter 30. november i fjor.

21. oktober besluttet Borgarting lagmannsrett at mulla Krekar kan utleveres til Italia. Kjennelsen ble anket på stedet. Nå har Høyesterett forkastet anken. Dermed kan Krekar utleveres til Italia.

Les også: Lagmannsretten: Mulla Krekar kan sendes til Italia

Krekar-glede i Frp

Fremskrittspartiets mangeårige justispolitiker Jan Arild Ellingsen gleder seg til å si morna til mulla Krekar.

– Jeg er strålende fornøyd. Dette viser at grunnlaget for utvisningen er til stede, sier Ellingsen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I oktober besluttet lagmannsretten at mulla Krekar kan utleveres til Italia. Kjennelsen ble anket på stedet, men er nå forkastet av Høyesteretts ankeutvalg.

– Jeg forventer at utvisningsvedtaket fremmes umiddelbart, og at Krekar er ute av landet i januar 2017, sier Ellingsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Julaften kom tidlig i år! Bye bye Krekar!», skriver Fremskrittspartiets Ulf Leirstein på Facebook etter at det ble kjent at mulla Krekar kan utleveres til Italia.

Frp-toppen tar til sosiale medier for å uttrykke sin begeistring over at Høyesterett har forkastet mulla Krekars anke over lagmannsrettens utleveringsavgjørelse.

«Krexit», tvitrer han sammen med et symbol av et fly.

Les også: NRK: Hemmelige møter om Krekar med italienske myndigheter

– Straffeforfølging skjer i Italia

Oslo tingrett fastslo 29. juni i år at vilkårene for utlevering er til stede, og dette er nå stadfestet av både Borgarting lagmannsrett og Høyesterett. Dermed ligger alt til rette for at han kan utleveres, slik Italia ønsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Justisminister Anders Anundsen (Frp)
Justisminister Anders Anundsen (Frp)

– Etter lagmannsrettens skjønn må hensynet til rask og fullstendig opplysning av saken, samt hensynet til det internasjonale strafferettssamarbeidet, slå igjennom da det klart taler for at straffeforfølgning skjer i Italia, skrev lagmannsretten sin kjennelse i oktober.

Retten viser videre til at Krekar er siktet for alvorlige straffbare forhold.

Les også: Oslo tingrett: Krekar kan utleveres til Italia

– Italia står Norge nært

Italienske myndigheter hevder at Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, leder terrornettverket Rawti Shax, og har krevd ham utlevert.

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling har tidligere anklaget Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for passivt å lene seg på de italienske anklagene om at mullaen og mannen som bor i Drammen, skal inngå i Rawti Shax.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjermund Mathisen, ekspert på utleveringsrett, har tidligere uttalt dette:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Italia er et land som står Norge relativt nært, det er et europeisk land som har vært med i Menneskerettskonvensjonen siden begynnelsen, og som langt på vei

Mulla Krekar (og forsvarer Brynjar Meling i Oslo tingrett. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Mulla Krekar (og forsvarer Brynjar Meling i Oslo tingrett. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

er underlagt de samme kontrollmekanismene for overholdelse av menneskerettighetene som Norge. Det er også et land som Norge har et godt samarbeid med på dette området, sa Mathisen til NTB.

Strasbourg neste?

Meling har tidligere varslet at han vil ta saken til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Da kan han be om en midlertidig forføyning, som betyr at Krekar kan bli i Norge mens saken behandles.

Etter avgjørelsen i Høyesterett skriver Meling i en SMS til VG at Høyesterett ikke er siste mulighet, og bekrefter at han jobber med å bringe saken inn for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Les også:

Krekar maner til forsvar av IS

Saken oppdateres

Krekar-saken i Italia:

* Natt til 12. november ble Najmuddin Faraj Ahmad (59), kjent som mulla Krekar, pågrepet i fengsel, etter at italiensk politi siktet ham for terrorplanlegging. Han er mistenkt for å være leder for terrororganisasjon Rawti Shax som skal ha tilknytninger til Den islamske staten (IS).

* I alt ble ti personer pågrepet i Nord-Italia og Storbritannia, tre personer er pågrepet i Norge, mens fire er pågrepet i Finland og Sveits. De 16 pågrepne er kurdiske irakere, som Krekar, og kosovoalbanere.

* Alle er siktet for internasjonal terrorisme. Politiets etterforskning har pågått i flere år.

* Rawti Shax' mål skal være å styrte regjeringen i Irak og erstatte den med et kalifat styrt av sharialov.

* Antiterrorpolitiet i Italia sier de kjenner til 15 tilfeller der irakiske kurdere er sendt i kamp i Syria og Irak gjennom Krekars nettverk.

* Rawti Shax skal ha kommunisert via internett og bistått med logistikk og økonomisk støtte for å rekruttere fremmedkrigere.

* Ifølge italienske etterforskere har Rawti Shax også planlagt angrep mot norske parlamentarikere og mot den britiske ambassaden i Oslo.

* En av de pågrepne i Norge, en 38-åring fra Fredrikstad, ble løslatt 18. desember. Han er norsk statsborger og kan derfor ikke utleveres, og politiet fant ikke grunnlag for å starte egen etterforskning.

* Den tredje pågrepne i Norge er en 42 år gammel iraker bosatt i Drammen.