De som tjener mest, slipper ut mest

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De med høyest inntekt i Norge slipper ut omtrent tre ganger så mye CO2 som dem med lavest inntekt, viser ny norsk forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To forskere ved Universitetet i Oslo har sett på sammenhengen mellom inntekt og CO2-avtrykk, skriver Klassekampen.

– Vi har prøvd å regne på hvordan karbonavtrykket varierer for ulike inntektsgrupper, og har kommet fram til at det i Norge er tilnærmet et-til-et-forhold mellom inntekt og utslipp, sier stipendiat Elisabeth T. Isaksen. Sammen med Patrick A. Narbel har hun publisert resultatene i en artikkel i tidsskriftet Ecological Economics.

I 2014 hadde de 10 prosent rikeste husholdningene i Norge 2,9 ganger høyere inntekt enn de 10 prosent på bunnen. Resultatene til forskerne indikerer dermed at denne gruppen rike forurenser tre ganger så mye som de fattige.

– Dette er et argument for mer progressiv beskatning. I tillegg til å redusere økonomisk ulikhet vil slik skatt redusere utslippene, sier Anders Skonhoft, som er professor i samfunnsøkonomi ved NTNU.

– Det er ikke slik at alle har like mye skyld i klimagassutslippene. De rike slipper ut mye mer enn de fattige. Dette er et aspekt som sjelden eller aldri er oppe i klimadebatten, sier han.