Meny

Justisministeren bekymret over store mørketall

Justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisministeren sier politiets store beslag av overgrepsmateriale i Bergen tegner et svært alvorlig bilde, men at det gode politiarbeidet på det mørket nettet er tillitvekkende.

Operasjon Dark Room

* Etterforskningen startet i 2015 etter at en etterforsker ved Vest politidistrikt så konturene av et større nettverk i forbindelse med en overgrepssak mot en ung mann i Bergen.

* Operasjon Dark Room ble etablert, med mål om å stoppe pågående overgrep mot barn.

* Det er snakk om flere aktive nettverk der personer viser stor interesse for barn og deler bilder og filmer.

* Politiet har identifisert over 5000 brukerkontoer i de ulike chattekanalene det er snakk om.

* 51 personer er involvert i sakene, alle er menn.

* De involverte er fra «alle samfunnslag». Mange har høy utdannelse og IT-kompetanse.

*18 av de 51 personene er fra Hordaland. To av sakene er henlagt. Ytterligere 31 er under etterforskning i resten av landet, i tillegg til en person i utlandet.

* Etterforskningen mot nettverket har pågått for fullt siden nyttår.

* Politiets operasjon Dark Room består av om lag 25 etterforskere i Vest politidistrikt, som blant annet har hatt et tett samarbeid med Kripos, både i enkeltsaker og i metodeutvikling.

– Jeg har vært kjent med at Vest politidistrikt har drevet med en stor etterforskning av denne typen en god stund, sier justisminister Anders Anundsen (Frp), men vil ikke datofeste dette.

Han ønsker heller ikke å kommentere sakens innhold eller om hvorvidt han har vært informert om at det blant andre er to politikere blant involverte. Ifølge NRK er det snakk om en Ap- og en Frp-politiker.

– Jeg kan ikke kommentere konkrete sider av etterforskningen. Jeg kan heller ikke kommentere innholdet annet enn at det er veldig alvorlig, sier Anundsen.

Han understreker at flere sakene fortsatt er under etterforskning.

Tillitvekkende

Justisministeren mener det er tillitvekkende at politiet har kompetanse til å gjennomføre så omfattende etterforskning på det mørket nettet.

– Det er viktig at ofrene kan føle seg trygge på at de kan få hjelp. Dette området er veldig tabubelagt, men vi at ser at antall anmeldelser øker kraftig. Det tror jeg skyldes større tillit til politiet, sier Anundsen.

Han viser til store mørketall når det gjelder overgrep mot barn, og at beslagene i denne saken tegner et svært alvorlig bilde.

– Det at materialet som foreligger har så sterke røtter i Norge er svært bekymringsfullt, men det er utrolig bra at det blir avdekket, sier justisministeren.

Politimestre satt på prøve

Anundsen vil ikke si noe om hvorvidt operasjon Dark Room har gått ut over annen etterforskning i Vest politidistrikt, men sier er at slike store omfattende saker setter enhver politimester på prøve.

– Dette er svært krevende med slike omfattende saker. Man har de rammene og ressursene man har, sier justisministeren.

Departementet har ingen konkret rolle i den pågående etterforskningen.

– Det vi fra vår side gjør, sånn helt generelt, er å styrke etterforskningskapasiteten og kvaliteten i politidistriktene. Sånn sett viktig er det viktig å ha gode eksempler som dette å kunne vise til, sier Anundsen.

Les mer:

Politiet beslagla 150 terabyte med overgrepsmateriale

Politidirektør om overgrepssakene: – Godt politiarbeid

Politiaksjon mot pedofilt nettverk i Bergen

Populært