Meny

Hofstad Helleland blir visepresident i WADA

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (39) ble søndag valgt til ny visepresident i Verdens Antidopingbyrå (WADA).

– Jeg er svært glad for den tilliten som styret i WADA har vist meg. Jeg vil med stort engasjement gå i gang med arbeidet for å fremme en dopingfri idrett, sier Linda Hofstad Helleland i en uttalelse.

– Den internasjonale kampen mot doping er ved et veiskille. Vi må gjenopprette tilliten til antidopingarbeidet i internasjonal idrett. Dette er et ansvar myndighetene og idrettsorganisasjonene deler. Vi må styrke WADAs mulighet til å møte på nåværende og framtidige utfordringer på feltet, legger kulturministeren til.

Det var VG som først meldte om saken. Senere søndag bekreftet Kulturdepartementet (KUD) nyheten i en pressemelding.

Helleland bekreftet tidligere i høst at hun ønsket å bli visepresident i organisasjonen.

Les også: Helleland aktuell som visepresident i WADA

Kulturminister Linda Hofstad Helleland ble søndag valgt til ny visepresident i Verdens Antidopingbyrå (WADA). Politikeren mener hun kommer inn på et avgjørende tidspunkt.

– Takknemlig

Etter avsløringer om systematisk statlig doping i Russland, og en ny del av McLaren-rapporten på trappene, har den nyvalgte visepresidenten en viktig tid foran seg sammen med resten av WADA.

– Først må jeg si at jeg er veldig takknemlig for at jeg får muligheten til å arbeide for rene utøvere og være med å styre en global kamp mot doping. Antidoping Norge er anerkjente i dopingarbeidet og Norge har mye å bidra med sier Helleland til NTB.

– Men det er klart at idretten er ved et veiskille. WADA har et avgjørende ansvar for ren idrett. Jeg må si at det er riktig tidspunkt å komme inn. Med endringen som har vært den siste tiden, med blant annet systematisk doping, må WADA gjøre det rette for at den internasjonale idretten skal overleve, fortsetter hun.

– En renere idrett

– Med den antidopinghistorien Norge har, med vår kompetanse og vårt arbeid som ligger i front internasjonalt, så har Norge mye å tilføre arbeidet for en renere idrett. Nå står vi ved et veiskille etter å ha vært vitne til systematisk, statsdopede utøvere i et OL. Da trenger kampen mot doping mer kraft enn noensinne, sa Helleland til VG da hun kunngjorde sitt kandidatur for to måneder siden.

Hun konkurrerte med den tidligere danske justisminsisteren Brian Mikkelsen og franske Valérie Fourneyron i kampen om å bli Europas kandidat.

29. september stilte VG spørsmål til Helleland om hun har tid til å være visepresident i WADA ved siden av jobben som statsråd i Norge.

– Det er derfor jeg har tenkt meg grundig om. Men jeg er opptatt av at idrett betyr mye for enkeltmennesker, men også for fellesskapet vårt, sa Helleland.

Les også: Kulturministeren krever medisingranskning med full uavhengighet

For de unge

– De unge idrettsutøverne i dag må også vite at de skal kunne konkurrere i en dopingfri idrett, og det er mer viktig nå enn noensinne. Det skal jeg jobbe for, legger hun til.

Høyre-politikeren skal fortsette som kulturminister samtidig med vervet som visepresident, men er klar på at hun skal klare å kombinere de to rollene.

– Det er grundig vurdering som ligger bak, og jeg snakket også med statsministeren da muligheten kom opp. Det vil bli krevende, også for meg personlig med at det blir mer å gjøre, men i en tid da Norge krever at idretten skal bli ren, mener jeg det er viktig at vi også bidrar selv, sier Helleland.

Reedie fortsatt president

Craig Reedie ble søndag gjenvalgt som WADA-president. 75-åringen var eneste presidentkandidat. Han går dermed løs på en ny treårsperiode som president.

– Jeg håper det skal bli et godt samarbeid. Jeg kjenner ham litt fra før, og sammen med hans lange erfaring på feltet, og med det at jeg kommer utenfra, håper jeg at det kan utgjøre en forskjell, sier Helleland.

Helleland bekreftet tidligere i høst at hun ønsket å bli visepresident i organisasjonen. Det var VG som først meldte om saken søndag, før Kulturdepartementet bekreftet nyheten i en pressemelding.

Populært